06 • 08 • 2018

Latvija uzņem Eiropas meža nozares darbiniekus

efol2018 logo

No 6. līdz 10. augustam Latvijas meža nozares pārstāvji Siguldā uzņems viesus Eiropas meža darbinieku meistarsacīkstēs orientēšanās sportā.

Šogad sacensībām pieteikušies 410 dalībnieki no 15 Eiropas valstīm. Dalībniekiem tiks sniegta unikāla iespēja sekot līdzi Pasaules čempionāta orientēšanās sportā norisei, jo EFOL sacensības tiek organizētas vienā laikā un apvidū ar Pasaules čempionātu. Sacensību kalendārs un starta laiki ir pielāgoti, lai mežinieki varētu aktīvi just līdzi savu valstu izlasēm un notikumiem Pasaules čempionāta distancēs. Pēc tam, kad pasaules elites sportisti būs veikuši distances, apvidū dosies mežinieki un sacentīsies savā starpā. 

Ekskursiju dienā dalībnieki iepazīsies ar vairākiem Latvijas meža nozares uzņēmumu demonstrācijas objektiem. Informāciju par inovācijām Latvijas meža nozarē sniegs pārstāvji no  AS “Latvijas valsts meži”,  SIA “Sodra mežs”,  kooperatīvās sabiedrības “L.V. Mežs”  un SIA “Latvijas mežu kompānija”. Savukārt, ar dabas aizsardzības praksi iepazīstinās Dabas aizsardzības pārvalde.

orient 3919

Tradīcija aizsākās 1994. gadā, kad pēc piedalīšanās mežinieku biatlona sacensībās Šveicē, tā laika Strenču virsmežzinim Mārtiņam Gaigalam radās ideja orientēšanās sacensībām pulcēt meža darbiniekus no visas Eiropas.Kopš sacensību pirmssākumiem ik gadu citā valstī pulcējas mežinieki no visas Eiropas, lai savā starpā sacenstos, iepazītos ar mežsaimniecības tradīcijām, apmainītos ar viedokļiem un gūtu jaunas atziņas un draugus ārzemēs. Sacensības ir norisinājušās vairākās Eiropas valstīs:  Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā, Slovākijā, Vācijā, Ungārijā, kā arī Šveicē. Latvijā sacensības atgriežas jau trešo reizi – iepriekšējo reizi tās norisinājās 2005. gadā Ventspilī un joprojām palikušas atmiņā kā lieliski organizētas.

Meža darbinieki ir sportiski ļaudis ne vien Latvijā, bet arī citur Eiropā. Viņi unikāli ne vien tāpēc, ka rūpējas par dabas resursiem, bet arī tāpēc, ka brīvajos brīžos ir gatavi pulcēties, lai sacenstos mežiniekiem tik tuvos sporta veidos kā kokgāšana, stenda šaušana, meža biatlons, vai orientēšanās sporta sacensības. Reizē ar sacensībām tiek iepazītas arī valstu meža nozares tradīcijas, darba pieredze un darba kultūra.

Atbalstu sacensību organizēšanai sniedz Siguldas Dome, Dabas aizsardzības pārvalde un biedrības “Meža sports” biedru organizācijas – Ogres Tehnikums, LLU Meža fakultāte, AS “Latvijas valsts meži”, AS “Latvijas Finieris”, SIA “Rīgas meži”.  

 SACENSĪBU Programma

 

 

Laiks

EFOL 2018

Vieta

Pirmdiena, 6. augusts

20.00

Atklāšanas ceremonija

Sigulda

Otrdiena, 7. augusts

10.00 - 13.00

Mežsaimniecības rīts

Līgatnes dabas takas

 

18.00 - 20.30

Mežinieku vidējā distance

Sigulda, Laurenči

Ceturtdiena, 9. augusts

9.00 - 12.00

Sprints

Sigulda, pie Dabas aizsardzības pārvaldes

 

19.00

Bankets, apbalvošana, koncerts

Sigulda, Zinātnes iela. 7B, Kultūras nams

Piektdiena, 10. augusts

12.00

Stafetes

Turaida, Dainu kalns

 

14.30

Noslēguma ceremonija, apbalvošana

Turaida, Dainu kalns