18 • 07 • 2018

Aicina pieteikties zinātniskā pētījuma “Oglekļa aprite zemsegā mežos ar organiskajām augsnēm” veikšanai

ae d 134313

AS “Latvijas valsts meži” aicina pieteikties zinātniskās institūcijas pētījuma “Oglekļa aprite zemsegā mežos ar organiskajām augsnēm” veikšanai.

Mežiem piemīt nozīmīga loma globālo klimata izmaiņu mazināšanā. Kokiem augot, atmosfērā esošais oglekļa dioksīds (CO2) oglekli saturošu organisko savienojumu veidā akumulējas koksnē. CO2 piesaistes apjoms ir tieši atkarīgs no koksnes krājas ikgadējā pieauguma, resp., koksnes ražošanas ātruma. Daļa no uzkrātā oglekļa koku biomasā dažādos veidos (lapas, skujas, miza, atmirusi koksne u.c.) nonāk zemsegā, un trūdēšanas procesa rezultātā ilgākā termiņā atgriežas atmosfērā.

Latvijā ir zinātniski pētīta oglekļa aprite koksnē, savukārt zināšanas par oglekļa apriti zemsegā, īpaši organiskajās augsnēs, ir nepietiekošas. Siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju un CO2 piesaistes bilances raksturošanai nepieciešami dati par oglekļa ienesi ar kokaudzes nobirām, sīksaknēm un zemsedzes augu atliekām dažāda vecuma lapkoku un skujkoku mežaudzēs uz hidromorfām un pushidromorfām augsnēm. Šie dati raksturos oglekļa ienesi, kas daļēji vai pilnībā kompensē augsnes heterotrofās elpošanas izraisītās CO2 emisijas meža zemēs. Pētījuma mērķis ir papildināt augsnes CO2 emisiju faktorus meliorētām meža augsnēm, kas izstrādāti starptautiska pētījuma LIFE REstore “Sustainable and responsible management and re-use of degraded peatlands in Latvia” ietvaros, pievienojot oglekļa ienesi un oglekļa uzkrājumu zemsegā raksturojošus rādītājus dažāda vecuma mežaudzēs.

Piedāvājuma iesniegšanas termiņš – 2018. gada 20. augusts.

 Piedāvājums 

 Pieteikums