08 • 07 • 2016

TOP 6 brīvdienu galamērķi

Vasaras vidus ir laiks, lai ļautos nesteidzīgai atpūtai dabā, baudot meža veltes un vien mežā sastopamo klusumu, vai gluži pretēji – apskatītu vēl neredzētas vietas, piedalītos dabas un mūzikas saspēlē, viesotos jubilejas svinībās, smietos un dziedātu koncertos zem klajām debesīm vai arī vērotu neparasto koku un krūmu dažādības. AS “Latvijas valsts meži” piedāvā brīvdienu ceļvedi nedēļas nogalei LVM atpūtas objektos un ne tikai, aicinot atpūsties dabā gan lielus, gan mazus.

LVM Jaunmoku pils 115 gadu jubilejas svinības ar Baha kamermūzikas festivāla koncertu

Vasara21

Laikā, kad liepu alejas pilnziedā un saule visspožākā –  2016. gada 10. jūlijā – LVM Jaunmoku pils svinēs savu 115 gadu jubileju. Šogad tradicionālie Dārza svētki solās būt īpaši grezni – līdzās krāšņajai pasākuma programmai pils telpās un parkā, gaidāma arī virkne pārsteigumu. Visas dienas garumā pilī būs apskatāmas mākslas izstādes – pils pirmā direktora Andra Vītola gleznas, jūgendstila priekšmeti no Rīgas Jūgendstila centra, LVM Jaunmoku pils krājuma īpašie un reti izstādītie priekšmeti, vakara koncerta apmeklētājus Kolonnu zālē priecēs Ingas Brīniņas gobelēni. Tehnoloģiju cienītāji varēs apskatīt virtuālo izstādi “Jaunmoku pils. 115 fakti un objekti”. Savukārt pils teritorijā viesiem būs iespēja apskatīt antīkos velosipēdus, un, iespējams, kādu no tiem arī iemēģināt! Vakara programmā Kolonnu zālē izskanēs Baha kamermūzikas festivāla vasaras koncerts. Dienas aktivitātēs ieeja bez maksas, savukārt vakara koncertam biļetes jāiegādājas LVM Jaunmoku pils administrācijā vai “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.

LVM dabas parkā Tērvetē notiks vērienīgi bērnu operas svētki

Opera Liel1

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē brīnumaino mežu jau trešo gadu pieskandinās Bērnu operas svētki. 9. jūlijā svētki sāksies plkst. 12.00 ar krāšņu pasaku koncertuzvedumu “Laimīgā zeme”, kur paši mazākie svētku apmeklētāji varēs satikties ar Sarkangalvīti, Karlsonu, sunīti Pifu, Buratino, Sniegbaltīti, Pepiju Garzeķi un citiem pasaku tēliem, kas izpildīs visiem pazīstamas dziesmas rotaļīgā “Meža orķestra” pavadījumā. Pasaku tēlos iejutīsies jaunie pop & rock mūzikas izpildītāji – bērni un jaunieši, kā arī operdziedātājs Juris Vizbulis.

Savukārt plkst. 14.00 viesi varēs baudīt Jāņa Mediņa pasaku operas “Sprīdītis” iestudējuma burvību J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Operstudijas “Figaro” izpildījumā, diriģents  muzikālais vadītājs, profesors Viesturs Gailis, režisors Uģis Brikmanis, scenogrāfe, tērpu māksliniece Ināra Gauja, horeogrāfe Regīna Kaupuža. Jāņa Mediņa pasaku operas “Sprīdītis” iestudējumā piedalīsies trīspadsmit jaunie vokālisti, Sprīdīša lomas atveidotāja – Gita Sondare.

Bērnu operas svētki norisināsies Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē Anneles pļavā, kas atrodas līdzās Skatu tornim. Paralēli operas svētkiem ikviens šai dienā varēs baudīt arī dažādas aktivitātes pie parka pasaku tēliem. Ieeja svētkos ar LVM dabas parka Tērvetē ieejas biļeti.

Savukārt jūlija svētdienas LVM dabas parkā Tērvetē veltītas pasakām. Arī šogad tiek turpināta pasākumu sērija mēneša garumā – “Ejam kopā pasakā!”.  Šogad visus LVM dabas parka apmeklētājus iepriecinās teatralizēts uzvedums “Pasaku mežā!”, kas tapis taustāms un redzams ar režisores Dzintras Zimaišas gādību. Izrādes notiek plkst. 14.00 un 15.30.

Gongu un zvanu koncerts LVM Pokaiņu mežā “Starp debesīm un zemi”

pokaini vasara1 copy

9. jūlijā plkst. 17.00 LVM Pokaiņu mežs aicina visus interesentus uz brīnišķīgu gongu un zvanu koncertu dabā “Starp debesīm un zemi”. Īpašajā skaņu burvības pasaulē, kas rada līdzsvaru un harmoniju, ievedīs gongu meistari Krista Džulija un Jānis. Vareno gongu skaņām ar populārām melodijām atsauksies Liepājas zvanu ansamblis “Campanella”.

Tā kā koncerts notiek dabā, katrs tā apmeklētājs varēs izvēlēties sev jaukāko vietu kāda bērza paēnā, tāpēc savām ērtībām iesakām ņemt līdzi kādu sev tīkamu sēžamo.

Puķu draugu saiets Dobelē

IMG 5933

9. jūlijā plkst. 9.00 rītā tiks atklāts puķu draugu saiets, kas šogad norisinās Dobelē. Tas ir ikgadējs pasākums, kas apvieno daudzus apmeklētājus – gan daiļdārzu ekspertus, gan saimniekus, gan vienkārši puķu mīļotājus. Arī AS “Latvijas valsts meži” struktūrvienība “LVM Sēklas un stādi” jau tradicionāli piedalās puķu draugu saietā, lai sveiktu skaistāko dārzu saimniekus un iepazīstinātu interesentus ar savu darbību un LVM apskates objektiem. Šogad, pateicoties izveidotajam vides objektam, apmeklētājiem būs iespēja atklāt to, cik skābekļa ir vienā kubikmetrā koksnes, kā arī apskatīt LVM zaļo stādu sienu. Pēc skaistāko Dobeles un tās apkārtnes 8 dārzu tūres, pasākuma noslēgumā tiks sveikti skaistāko dārzu saimnieki.

LVM Kalsnavas arborētumā viss zied un smaržo

IMG 9797

LVM Kalsnavas arborētums arī vasaras vidū spēj apmeklētājus pārsteigt ar neparastu ziedēšanu, jo sarkaniem ziediem zied krāšņās veigelas “Weigela florida” šķirne 'Red Prince', smarža jūtama no dažādām šobrīd ziedošajām filodelfu “Filodelfus” šķirnēm, tāpat arī vīteņsauseržu “Lonicera” ziedi vēl vērojami ziedam. Pie kases mājas gatavojas ziedēt tūbainā jeb sudraba liepa “Tilia tomentosa”, kaut gan parastās liepas tagad zied pilnā sparā. Viegli rozā ziediem uzziedējusi robotās deicijas “Deutzia crenata” šķirne ‘Plena’. Šur tur vēl manāmi ziedi no lipīgā rododendra. Tas ir tikai neliels ieskats, ko var redzēt un baudīt LVM Kalsnavas arborētumā pašā vasaras vidū.

Spēlēties dabā Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā

cukmes

Vasaras viducī, kad pļavas un upes, meži  un ezeri  pilni tik daudz kā garšīga, ir iespēja ļauties šīsvasaras dabas veltēm Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā. Tas norisināsies 9. jūlijā no plkst. 12.00 skaistā vietā – Augšezera un Lejas ezera krastā Zaubē.

Festivālā piedalīsies gan pavārmākslas meistari, gan dabas pazinēji, gan amatnieki, gan mednieki, gan mājražotāji. Dabas garšu sarunās ievedīs Māris Olte. Savukārt dabā spēlēties un atklāt meža noslēpumus aicinās tīru mežu aizstāvis – Cūkmens.

Lasīt vairāk: