03 • 06 • 2016

Sausais laiks veicina meža ugunsbīstamību

uguns2

Lai gan pavasaris šogad solījās būt vēss un lietains, laiks izvērties sauss un karsts. Ir pagājuši jau vairāk nekā četri mēneši kopš fiksēta pirmā ugunsnelaime valsts mežā. Šogad reģistrēti jau 89 meža ugunsgrēki, un uguns skartā valsts meža platība ir vairāk nekā 70 hektāri, tajā skaitā degušas jaunaudzes vairāk nekā 30 hektāru platībā. Tas nozīmē, ka vidējā degusī platībā ir 0,8 hektāri.

Visvairāk meža ugunsgrēku fiksēti Dienvidlatgales mežsaimniecībā, kur 36 ugunsgrēkos uguns skārusi 19 hektārus meža, savukārt Zemgales mežsaimniecībā fiksēti 17 meža ugunsgrēki, kuros uguns skartā meža platība ir 23,5 hektāru liela.

Šogad no visiem valsts mežā fiksētajiem meža ugunsgrēkiem Valsts meža dienests (VMD) fiksējis ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes 34 gadījumos, kur nopostīti 17 hektāri meža. “Cilvēku rīcības iemesli šādu uguns postījumu nodarīšanai mežam un dabai – nav saprotami. Tas ir noziegums pret mežu,“ teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže.  

Atbilstoši meteoroloģiskajām prognozēm, šīs nedēļas nogalē Latvijas Austrumu daļā, īpaši daļā Austrumvidzemes reģiona, meža ugunsbīstamības kompleksais rādītājs sasniegs 5 klasi, kas liecina par īpaši augstu ugunsbīstamību mežos. Tiesa gan pārējās AS “Latvijas valsts meži”  mežsaimniecībās situācija nav labāka un meža ugunsbīstamības kompleksais rādītājs šobrīd jau sasniedz 3 un 4 klasi, kas atbilst augstam ugunsbīstamības riskam mežā.

grafiks uguns

AS “Latvijas valsts meži” atgādina, ka ugunsnedrošajā laikposmā mežā jābūt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem un stingri jāievēro noteiktās ugunsdrošības prasības, kā piemēram, aizliegts kurināt ugunskurus, izņemot speciālajās ugunskura vietās, nomest mežā gruzdošus vai degošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, kā arī pārvietoties ar motorizētiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem, jo motorizētie transportlīdzekļi var kalpot par iemeslu postošai meža ugunsnelaimei.

Valsts meža dienests visos Latvijas teritorijā šogad reģistrējis 366 meža ugunsgrēkus, un uguns skartā meža zemes platība ir sasniegusi 230,2 hektārus, tajā skaitā jaunaudzes 106,6 hektāri.