08 • 04 • 2016

Sadarbībā ar VID tiks veikta meža tehnikas degvielas kontrole

PONSSE Fox C22 H5 2

AS “Latvijas valsts meži” uzsākusi sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), lai ierobežotu bezakcīzes vai nezināmas izcelsmes degvielas izmantošanu mežizstrādes, augsnes sagatavošanas un koksnes produktu transportā, kā arī ceļu un meliorāciju sistēmu būves pakalpojumu sniedzēju tehnikā.

Dīzeļdegvielu, kurai tiek piemērots akcīzes nodokļu atvieglojums, saskaņā ar spēkā esošo Latvijas likumdošanu, drīkst izmantot vienīgi lauksaimniecības zemes apstrādei un produkcijas ražošanai, apkurei, kā arī citos “Likumā par akcīzes nodokli” noteiktos gadījumos. Meža mašīnām, kas veic apaļo kokmateriālu un šķeldu ražošanu, nodrošina apaļo kokmateriālu un šķeldu pievešanu līdz krautuvei, nodrošina risu līdzināšanu un augsnes gatavošanas darbus, apaļo kokmateriālu un šķeldas transportēšanu, kā arī ceļu un meliorāciju sistēmu būvniecību un uzturēšanu,  ir aizliegts izmantot šādu degvielu. Tāpēc LVM darbinieki, nepieciešamības gadījumā piesaistot arī VID darbiniekus, veiks degvielas kontroli, nosūtot paraugus pārbaudēm laboratorijās.

“Šādas pārbaudes būtiski uzlabos godīgu pakalpojumu sniedzēju iespējas darīt savu darbu, proti, lai tos izsolēs nepārsolītu negodprātīgie pakalpojumu sniedzēji, kuri, nemaksājot nodokļus valstij, piedāvā pakalpojumus zem reālās darbu pašizmaksas. Ja kāds uzņēmējs nemaksā valstī noteikto akcīzes nodokli par degvielu, zaudētāju pozīcijās paliek gan godīgie uzņēmēji, kuri nevar uzvarēt konkurences cīņā par darba iespējām, gan visi Latvijas iedzīvotāji, kuru iespējas saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi, izglītību, drošību u. c. pakalpojumus ir tiešā mērā atkarīgas no valsts budžetā iemaksātajiem nodokļiem,” skaidro AS “Latvijas valsts meži” prezidents Roberts Strīpnieks.

Novērtējot LVM iniciatīvu veicināt godīgu tirgus konkurenci, VID norāda, ka līdz šim ir veiktas regulāras to lauksaimnieku un komersantu darbības pārbaudes, kuriem piešķirtas tiesības iegādāties vai piegādāt marķēto dīzeļdegvielu. Gadījumos, kad tiek atklāts administratīva rakstura pārkāpums, tiek uzsākta administratīvā lietvedība, savukārt, atklājot normatīvo aktu pārkāpumu, kas ietekmē akcīzes nodokļa apmēru, tiek veikta akcīzes nodokļa precizēšana.

LVM ir sociāli atbildīgs uzņēmums, kas uzticēto valsts īpašumu apsaimnieko ar mērķi gūt iespējami lielākus ienākumus savam īpašniekam no ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas. Ik gadu 90 % no peļņas LVM dividenžu veidā iemaksā valsts budžetā, papildinot to par vairāk nekā 40 miljoniem eiro.