24 • 03 • 2016

Lieldienu pasākumu ceļvedis

  MG 0009

Lieldienas jeb Lielā diena ir pavasara saulgriežu svinības, kad gaisma uzvar tumsu. Sinoptiķi sola pavasarīgi siltu un saulainu laiku, tātad īstais laiks, lai dotos dabā. AS “Latvijas valsts meži” atpūtas objekti sarūpējuši īpašus, tradīcijām bagātus un dažādām aktivitātēm piepildītus svētkus. Piedāvājam Top 3 ceļvedi iedvesmai, kurp doties un ko redzēt Lieldienās.

Sastapt Lieldienu zaķi LVM dabas parkā Tērvetē

 MG 0041111

27. martā, no plkst. 12.00 aicināti lieli un mazi dabas draugi un aktīvās atpūtas cienītāji, lai baudītu tradicionālas, folkloras tradīcijām bagātas Lieldienu svinības Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Pasakām apvītajā un noslēpumainajā priežu silā būs iespēja satikt Rūķu saimi, dziedāt skanīgas tautasdziesmas ar folkloras kopu "Dimzēni", iet rotaļās un piedalīties sportiskās aktivitātēs.

Lieldienas ir laiks, kad Rūķu sētā mīt Lieldienu zaķa mazie palīgi, pūkainie garauši – truši, un, protams, pats Lieldienu zaķis, kurš aicinās piedalīties dažādās aktivitātēs un dejās.

Dabas parks Tērvetē kļuvis par iecienītu galamērķi daudzām ģimenēm un dabas draugiem. Draudzīgā rūķu saime, līkumainās meža takas vairāk nekā 35 km garumā un Annas Brigaderes pasaku tēli gaida ikvienu atpūsties gribētāju jebkurā gadalaikā un laikapstākļos.

Arī Laimīgās zemes gaisa takas ik dienas ļauj pacelties augstāk par zemi, bet 39 metrus augstais Tērvetes koka skatu tornis ļauj vērot Zemgales ainavu un uzlūkot Sprīdīša laimīgo zemi no augšas. Dodoties uz dabas parku Tērvetē, ikvienam ir lieliska iespēja novērtēt arī Latvijas Būvniecības gada balvas ieguvēju – gājēju koka tiltu – laboratoriju Tērvetē nominācijā “Koka būve”.

Olu cīņas un augsta šūpošanās LVM Jaunmoku pilī

olas

Nesteidzīga pastaiga saulainajā LVM Jaunmoku pils parkā un plaukstošo pumpuru lūkošana solās būt jo īpaši skaista šajā nedēļas nogalē. 27. martā jau no 12.00 ikviens viesis gaidīts uz kopīgām Lieldienu svinībām. Dienas laikā būs iespēja iemēģināt savas prasmes un fantāzijas lidojumu Lieldienu olu ligzdiņu gatavošanā no dabas un floristikas materiāliem, izgatavot skalu groziņus meistara vadībā, kā arī piedalīties jau tradicionālās Lieldienu aktivitātēs – olu krāsošanā, ripināšanā un meklēšanā. Savs prieciņš tiks arī šūpoties kārotājiem.

Iedvesmu olu krāsošanai un darināšanai varēs gūt Dekoratīvo Lieldienu olu izstādē no mākslas zinātnieces un Rundāles pils baroka tērpu autores Jeļenas Forstes kolekcijas. Kolekcijas izstādi veido daudzveidīgās tehnikās un materiālos veidotas dekoratīvās olas. Bez kolekcijas īpašnieces Jeļenas Forstes autordarbiem – apgleznotām un dekola tehnikā apdarinātām porcelāna un ģipša olām, ir skatāmas arī restauratoru Ilzes Vītolas un Aivara Studenta koka un keramikas olas ar reljefa dekoriem, kādreizējās Jesena porcelāna fabrikas (1933-2003) mākslinieces Ilgas Dreiblates porcelāna Lieldienu olas.

Raibu atklājumu un pavasara sajūtu pastaiga LVM Pokaiņu mežā

Pukes

Mežā apslēpti daudzi noslēpumi. Klusums un miers, kas mājo LVM Pokaiņu mežā, iedvesmo un rada skaidrību. Neaprakstāms ir agrā pavasara laiks mežā, kad ik pa brīdim atrodamas pirmās zilās pavasara vēstneses, spirdzinošais gaiss un ik pa brīdim sadzirdamās putnu balsis vilina un atbrīvo ikvienu meža draugu. Koku zari tiecas pretī saulei, liecinot, ka pavisam drīz pumpuri plauks un viss sāks zaļot.

Šajā nedēļas nogalē jaunā spēka taka Pokaiņu mežā gaidīs savus apmeklētājus. Meža takas ir sausas un saules staru apmirdzētas, līdz ar to patīkama pastaiga ir nodrošināta, aplūkojot interesantos akmeņus un akmeņu krāvumus. Turklāt ikvienam interesantam būs iespēja novērtēt arī mežā topošo piramīdu, kurā smelties papildu spēkus un enerģiju.

LVM Pokaiņu mežā ir daudz jauna un interesanta, par ko priecāties un, protams, saņemt gana daudz spēka un enerģijas no dabas pavasarī.

a e 022

Latviešu ticējumi vēsta, ka Lieldienu rītā agri jāceļas, lai iegūtu neizsmeļamu mundrumu un laimi visa gada garumā. Un Lieldienās augstu jāšūpojas, lai vasarā nekostu dunduri, odi un čūskas. Bet nekas nesniedz lielāku spēku un brīnumu sajūtu, kā mežs pavasarī. AS “Latvijas valsts meži” attīsta, labiekārto un uztur vairāk nekā 350 atpūtas vietas, takas un parkus, dāvājot iespēju ikvienam dabas draugam atpūsties valsts mežos. Aicinām baudīt mežu arī Lieldienu laikā, klausoties putnu dziesmās un vēja šalkoņā koku galotnēs.