01 • 10 • 2015

Tapusi filma par meža atjaunošanu

 AE D 152144

AS „Latvijas valsts meži” radījusi izzinošu filmu, kurā skaidro meža atjaunošanas soļus, iepazīstina ar uzņēmuma stādaudzētavās audzētajiem kvalitatīvajiem stādiem un sniedz noderīgu informāciju un praktiskus padomus, kā pareizi un raiti stādīt mežu, lai nākotnē tas izaugtu vesels un koksnes bagāts.

Mežs ir dzīvs – tas piedzimst, pieaug, nobriest un noveco, lai pēc tam dotu vietu jaunajai paaudzei. Kad mežs ir izaudzis, ievāc koksnes ražu un palīdz mežam atjaunoties ar jauniem kokiem, lai tie atkal pieaugtu.

Meža atjaunošanas darbi sākas ar augsnes gatavošanu un uzņēmuma kokaudzētavās audzēto stādu veidu – ietvarstādu, kailsakņu stādu ar uzlabotu sakņu sistēmu, kailsakņu – iepazīšanu­, turpinās ar veiksmīgu stādīšanas darbu plānošanu un beidzas ar stādīšanu. Veiksmīga stādu izvēle un stādīšanas kvalitātes prasību ievērošana ir priekšnoteikums tam, lai jaunie meža stādi ieaugtu taisni, lai tos neizkaltētu saule, lai tie neciestu no pārlieku liela mitruma, un lai saknēm pietiktu barības vielas un ūdens.

Prasmīga meža atjaunošana ļaus ievākt koksnes ražu mūsu bērniem, mazmazbērniem un mazmazbērniem, gluži kā mūsu vecvecāku izaudzēto koksnes ražu šodien ievācam mēs.