13 • 08 • 2015

Turpinās meža kopšanas darbi

agrotehniska

Pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem un darba plānošanai, sezonālā jaunaudžu kopšana ir jau pusceļā – izkopti teju 20 tūkstoši hektāru jaunaudžu no plānotajiem 40,7 tūkstošiem hektāru.

Lielākie meža stādīšanas darbi notiek pavasarī, lai atsāktos atkal rudenī. Šogad valsts mežos iestādīti 7,6 tūkstoši hektāru platībā pavasarī iestādīti teju 23 miljoni augstvērtīgu koku stādu un papildināti gandrīz 1,2 hektāri esošā meža. Kopumā šogad paredzēts atjaunot 14,6 tūkstošus hektāru meža, to skaitā mežu atjaunojot arī dabiski. Uzņēmums arī 64,5 hektāru platībā iesējis jaunu priežu mežu, izmantojot 21 kilogramu sēklu.

Lai mežs augtu skaists un izturīgs pret vēju un snieglauzi, ledlauzi – jau no pirmā brīža tas ir jākopj. Katram kopšanas darba posmam ir savs mērķis.

Īsi pēc meža iestādīšanas veic agrotehnisko kopšanu, lai atbrīvotu jaunos stādījumus no zālaugu apēnojuma un sakņu konkurences, ļaujot kociņam augt netraucēti. „Šogad šādā veidā plānots izkopt vairāk nekā 24 tūkstošus hektāru, pamatā mākslīgi atjaunotās platības vecumā līdz četriem gadiem. Lielāko darbu apjomu plānots veikt no augusta līdz oktobrim,” teic LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola. Šobrīd ir izkopti 6979 hektāri jauno kociņu platības. Lielākā daļa no tām ir priežu stādījumi. Priede ir ļoti jūtīga pret apēnojumu un tai nepieciešama saules gaisma.

Jaunaudžu kopšana nodrošina ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu – meža vērtību saglabāšanu un palielināšanu.

Lasīt vēl: