08 • 06 • 2015

ES dalībvalstu eksperti iepazīst Latvijas meža nozari

mezs strenci

Jūnija sākumā Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā, norisinājās ES dalībvalstu ekspertu tikšanās, lai pārrunātu aktuālos jautājumus un priekšlikumus par meža reproduktīvā materiāla (MRM) audzēšanu, izmantošanu un tirdzniecības kontroli normatīvajā regulējumā. Eksperti iepazinās arī ar jaunākajām stādu audzēšanas tehnoloģijām AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „Sēklas un stādi” Strenču kokaudzētavā, apmeklēja tradīcijām bagāto Vijciema čiekurkalti un meža koku sēklu ieguves plantāciju.

Tikšanās reizē eksperti pārrunāja jautājumus par MRM ekvivalci, importējot to no trešajām valstīm, dalījās informācijā par aktuālajiem meža kaitēkļiem un slimībām, kā arī apsprieda Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Meža shēmu saistībā ar MRM. Sanāksmē tika runāts arī par normatīvās vides pilnveidošanas gaitu un Eiropas Meža stratēģiju. Tomēr lielākā uzmanība tikšanās laikā tika veltīta jau izstrādātā MRM ieguves avotu reģistram kopīgā elektroniskā katalogā, lai katra dalībvalsts varētu to papildināt ar jauniem MRM ieguves avotiem.

Latvijas meža speciālisti sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar Latvijas meža nozari skaitļos un faktos, meža reproduktīvā materiāla kontroli valstī un jaunākajiem pētījumiem meža selekcijas jomā. Eksperti apmeklēja un klātienē apskatīja, kā strādā Strenču kokaudzētava, kur lieto jaunākās stādu audzēšanas tehnoloģijas. Savukārt Vijciema čiekurkaltē eksperti iepazina tradīcijām bagāto čiekurkaltes vēsturi un tās darbību mūsdienās. Viesi apskatīja un novērtēja arī meža koku sēklu ieguves plantācijas darbību.