16 • 06 • 2015

Meža ugunsgrēku iemesls – cilvēku rīcība

ugunsgreks meza autors Silava

Sausais laiks paaugstinājis uguns bīstamību mežos visā Latvijā, deguši arī AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekošanā esošie meži – reģistrēti 60 meža ugunsgrēki, ar kopējo degušo platību 66,8 ha, to skaitā meža platība - 64,6 ha. Ugunsgrēku skaits var būt arī lielāks, jo izsaukumus reģistrē arī Valsts meža dienests (VMD).

Veseli 12 ugunsgrēki reģistrēti Zemgalē, kur mežs dedzis vairāk nekā 1,4 ha platībā. Savukārt Rietumvidzemes mežsaimniecībā izdegusi lielākā meža platība – 45 ha meža.

Beznokrišņu laikā katra mazākā uguns dzirkstele var izraisīt meža ugunsgrēku. Pietiek ar kārtīgi nenodzēstu ugunskuru vai zemē nomestu gruzdošu izsmēķi, lai izceltos ugunsgrēks. „Galvenais meža ugunsgrēku iemesls – cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība. Mums nav zibens bez lietus, vulkānu izvirdumu vai pašaizdegšanās klints nogruvumu gadījumā. Tikai apmēram 0,1% ugunsgrēku mežā notiek citu negadījumu rezultātā, piemēram, kokam uzkrītot uz elektrības vadiem, radītais īssavienojums dzirksteļo, kā rezultātā aizdegas sausais zemsegas augājs,” skaidro LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners.

Lai novērstu un ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanos un izplatību, valsts mežos ir ierīkotas mineralizētas joslas un atjaunotas ūdens ņemšanas vietas. LVM darbinieki ir speciāli apmācīti un nodrošināti ar atbilstošu ekipējumu, lai ugunsnelaimes gadījumā VMD varētu palīdzēt novērst ugunsnelaimi.  Izvietotās brīdinājuma zīmes pie atpūtas vietām un informācijas stendiem atgādina apmeklētājiem par uzmanīgu rīcību ar uguni un sniedz informāciju, kur vērsties pēc palīdzības uguns nelaimes gadījumā.

Ņemot vērā ugunsgrēku postošās sekas, aicinām būt īpaši piesardzīgiem un uzmanīgiem, rīkojoties ar uguni mežā. Arī nevērīgi izmestie atkritumi var kļūt par cēloni uguns nelaimei vai veicināt uguns liesmu izplatību, jo īpaši, ja tiek izmesti labi degoši priekšmeti.

Saskatot ļaunprātības pazīmes, VMD un LVM šādos gadījumos vēršas Valsts policijā ar iesniegumu, lai tā savukārt izmeklē šo negadījumu un sauc vainīgos pie atbildības.

Lasīt vairāk: