15 • 05 • 2015

Muzeju nakts ar meža zinībām un medību trofejām

16. maijā visā Latvijā notiks virkne interesantu un aizraujošu pasākumu Muzeju nakts ietvaros. Arī AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajā Jaunmoku pilī un Tērvetes dabas parkā apmeklētājus gaida ne viens vien pārsteigums.

Jaunmoku pilī jau no pulksten 17 interesenti ir aicināti piedalīties meža zīmju lasīšanas, atjautības un izveicības sacensībās, kā arī pārbaudīt spēkus interaktīvajā šautuvē un šaušanā ar loku. Apmeklētājiem būs iespēja tikties ar mežsargiem – medniekiem un piedalīties izglītojošos semināros par meža zinībām un medniecību. Gaidāma arī medību suņu parāde un zupas vārīšana mednieku tradīcijās, savukārt par muzikālo baudījumu  pulksten 19 parūpēsies aktieris Andris Bērziņš koncertuzvedumā „Ugunskurs ziedonī”.

Visas dienas garumā interesenti varēs  baudīt amatnieku tirdziņa piedāvājumu pils pagalmā, ka arī lūkot dažādas filmas par dabas tēmām. Turklāt vēl pēdējo dienu interesenti varēs pagūt apskatīt plašo Latvijas medību trofeju izstādi „Jaunmokas 2015”, kurā, galvenokārt, apkopotas mednieku savvaļā iegūtās medību trofejas, laika posmā no 2010. līdz 2015. gadam. Izstādē apskatāmas vairāk nekā 1000 dažādas medību trofejas. Jāpiemin, ka šāda mēroga izstādi organizē vienu reizi piecos gados, un pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, šī ir ceturtā Latvijas nacionālā medību trofeju izstāde.

Savukārt Tērvetes dabas parks gan lielus, gan mazus apmeklētājus aicina jau no pulksten 12 uz sezonas atklāšanas pasākumu „Pasakas modināšanas svētki” ar pasaku tēliem – Meža māti, princesi Zeltīti, Sīkstuli un viņa Kalponi, jestro Sila raganiņu un čaklo Rūķu saimi. Kā jau svētkos – neizpaliks ne dziesmas koru „Tērvete” un „Septiņi sapņi” izpildījumā, ne muzikāli teatralizēts priekšnesums „Pasaku Nams” izpildījumā par prieku pašiem mazākajiem parka apmeklētājiem.

Ikvienam būs iespēja doties aizraujošā braucienā ar parka Pasaku bānīti un pakāpties tuvāk debesīm, uzkāpjot Tērvetes koka skatu tornī.

Starptautiskā akcija „Muzeju nakts” Latvijā notiek jau vienpadsmito reizi. Ar katru gadu pasākuma programma kļūst arvien plašāka. Šogad tajā piedalīsies 136 muzeji un 34 cita veida institūcijas visā Latvijā.