27 • 04 • 2015

Pilsētas auto izzina mežu

auto

Orientēšanās sacensības skaitot un rēķinot, klausoties un mācoties meža nozares gudrības – šāda pieredze Latvijas „Mini" kluba „minimania.lv" biedriem bija pirmoreiz. 21 „Mini” auto jauno sezonu atklāja Jaunjelgavas mežos.

„Auto ekipāžām šoreiz bija tikai mežaudžu plāns, ne ierastās un pazīstamās kartes. Orientēšanās sacensību trase bija 14 km gara ar dažādiem līkumiem, tāpēc galvenais bija nevis ātrums, bet gan vadītāja un visas ekipāžas prasme ar atļautajiem 35 km/h sekot līdzi kartei un, pielietojot jaunās zināšanas vai intuīciju, rast pareizās atbildes uz kontrolpunktu uzdevumiem,” teic AS „Latvijas valsts meži” vecākais meža eksperts Kaspars Riže, kurš visus orientēšanās pasākuma dalībniekus pirms starta iepazīstināja ar īso kursu mežsaimniecībā.

„Paldies par rezultātu jāsaka meža ekspertam Kasparam, kurš pirms došanās trasē novadīja ļoti izzinošu un noderīgu ekskursiju. Prātīgāk būtu bijis visu viņa teikto pierakstīt, tad noteikti būtu bijis vieglāk veikt kontrolpunktu uzdevumus,” atzīst sacensību uzvarētāja Ingrīda Branta, kura parasti no dalības orientēšanās sacensībās izvairās. Tāpēc jo lielāku gandarīju sniedz ne tikai godalgotā vieta, bet arī jaunās zināšanas, piemēram, kā jaunaudzēs tiek skaitīti koki un kā noteikt priedes vecumu pēc mieturiem. Sacensību dalībniekiem īpaši interesants šķita atklājums par izcirtumā atstātajiem kokiem – gan tiem, kas palikuši stāvot kā sēklas koki, gan tiem, kas nokrituši, lai uzņemtu lielāko daļu kaitēkļu, kas pretējā gadījumā kaitētu jaunaudzei.

Tomēr situācijās un uzdevumos, uz kuriem atbilde nebija izskaitļojama, dalībnieki ļāvās improvizācijai, piemēram, priedes augstuma noteikšanai izmantoja cilvēka un koka auguma attiecību, un intuīcijai – papilduzdevumā par meža ogu nogatavošanās secību. Daudzi dalībnieki atzina – nezinājuši, kā priedei noteikt vecumu, to nenocērtot, un mieturu skaitīšana orientēšanās laikā nav bijusi tik viegls uzdevums, kā sākumā varētu likties.

„Orientēšanās teorētiskā ievadlekcija bija ļoti interesanta un izglītojoša, turklāt kliedēja daudzus mītus par to, kas un kā notiek valsts mežos,” atzīst arī biedrības „Minimania.lv” valdes loceklis Jānis Salmiņš. „Katru gadu atklājam un noslēdzam auto sezonu pilsētā vai laukos. Šoreiz bija kas nebijis – orientēšanās, turklāt mežā. Ceļi mežā ir pat labāki, kā dažviet valsts mēroga asfalta ceļi. Pa mežu bija ļoti gludi,” vērtē Jānis. Par iespaidīgāko skatu mežā viņš atzina vareno Ulmaņlaika priedi, par kuras esamību iepriekš pat nebija nojautis.

Kā katrās sacensībās, neiztikt arī bez kurioziem un pēdējās vietas ieguvējiem, kas arī netika aizmirsti. LVM pasniedza balvas arī pēdējo divu vietu ieguvējiem, atgādinot, ka ne vienmēr ātrums un steiga ir izšķirošais, Viens no sacensību kurioziem –  ekipāžā, kuras sastāvā bija vien mamma ar dēlu, taisnība jautājumā par caurteku un tiltu skaitu visā maršrutā izrādījās dēlam, kaut, iesniedzot atbilžu lapu, mamma savu atbildes variantu uzskatīja par pareizāku.  Pat sacensību noslēgumā varējām vēlreiz pārliecināties, ka pareizs ir teiciens – mazs cinītis gāž lielu vezumu!