20 • 04 • 2015

Lai aug zaļi!

AE D stadi

Lai arī šķiet, ka šogad pavasaris mūs nelutina, jaunajiem vairāk nekā 6 miljoniem augstvērtīgo meža stādu, kas iestādīti apmēram 2,2 tūkstoši hektāru lielā platībā, šādi laikapstākļi tīk pavisam labi. No stādaudzētavas nonākot zemē, jauno kociņu stādiem ir laiks iesakņoties un pierast pie jaunās mājvietas, lai, iestājoties vēl siltākam laikam, varētu augt zaļi un koši.

„LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas šobrīd realizējušas vairāk nekā 19 miljonus stādu, to skaitā ­– 11 miljoni jau dzīvo vai tuvākajā laikā sāks dzīvot Latvijas valsts mežos. Savukārt 3,5 miljoni stādu novirzīti ārvalstu tirgum.

Ziemeļkurzemes, Dienvidkurzemes, Dienvidlatgales un Zemgales mežsaimniecībās meža stādīšanas darbi pagaidām rit vissparīgāk, katrā no mežsaimniecībām iestādīts mežs 300 līdz 500 hektāru platībā.

Kopumā šogad paredzēts atjaunot 14,6 tūkstošus hektāru meža, no kuriem 7,7 tūkstoši hektāru lielu platību atjaunos mākslīgi, iestādot nepilnus 23 miljonus stādu. Lielākie stādīšanas darbi rit tieši pavasara mēnešos.

Galvenokārt jaunie kociņu stādi tiek stādīti izcirtumos un teritorijās, kur nepieciešams papildināt iepriekšējo gadu stādījumus, kas cietuši no salnām, slimībām, kukaiņu vai pārnadžu bojājumiem, kā arī meža platībās, kas dabiski nav pilnībā atjaunojušās. Meža atjaunošanā izmanto gan kailsakņu stādus, gan ietvarstādus, kas „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās tiek audzēti no plantācijās iegūtām sēklām.

Sekot stādīšanas gaitai var arī www.lvm.lv sākumlapā ievietotajā „Koku skaitītājā".

Lasīt vairāk: