27 • 05 • 2014

Studenti apbrīno īpaši aizsargājamo dabas teritoriju un glābj zaļmizas kļavu

Igors mednis

Pelēcīgā 13. maija rītā Mežinženieru studiju programmas 1. kursa studenti satikās Engures novadā starp Klapkalnciemu un Apšuciemu, lai dotos uz īpaši aizsargājamo dabas teritoriju "Igora Medņa Lāčupes dendroloģiskie stādījumi”.

Meža fakultātes studentus laipni sagaidīja un pieredzē dalījās gan AS "Latvijas valsts meži” (LVM) Zemgales mežsaimniecības vides speciāliste Sandra Galiņa, gan stādījumu idejas un realizācijas autora Igora Medņa meita Marija Blūma. 

Studenti kopā ar Sandru Galiņu pie piemiņas akmens iestādīja krāsainas atraitnītes un uzklausīja Marijas stāstu par pašas pieredzi, izaugot kopā ar šo krāšņo kolekciju un plašo rūpju klāstu, ar kurām jāsastopas ikdienā, lai uzturētu šo dabas pieminekli.

Lāčupītes dendrārija pieejamību apmeklētājiem lielā mērā nodrošina LVM, gādājot gan par informatīvo stendu un norāžu atjaunošanu, taciņu un celiņu kopšanu, gan sadzīves atkritumu regulāru izvešanu no meža.

Tā kā rūpju labiekārtošanā allaž ir daudz, arī Meža fakultātes studenti labprāt pielika savu roku, atbrīvojot Latvijā reti sastopamo zaļmizas kļavu no bojāejas zem virsū uzkrituša ozola. No Lāčupītes līkuma izvāca tur sakritušos zarus un citu pielūžņojumu, lai mazinātu krasta eroziju ūdens straumes virpuļu ietekmē, tādā veidā darot drošāku dzīvi krastā augošajai araukārijai un citiem retiem kokaugiem.

Cerībā uz turpmāku sadarbību gan studentu prakšu realizācijā, gan zinātniskajā darbā, Mežkopības katedra ir gandarīta par iespēju baudīt praktiskās dendroloģijas burvību tik īpašā vietā.

Piedzīvotajā dalījās LLU Mežkopības kat. lektore, Mg.silv. Solveiga Luguza.