02 • 07 • 2013

MEŽA OLIMPIĀDES ČEMPIONI DOSIES UZ DABAS EKSPEDĪCIJU NORVĒĢIJĀ

Tērvetes dabas parkā jau septīto gadu norisinājās AS „Latvijas valsts meži” rīkotā Meža olimpiāde, kurā par galveno balvu – dabas ekspedīciju uz Norvēģiju, sacentās sešas Latvijas zinošākās un erudītākās skolu komandas.

Pirmā olimpiādes daļa notika Koksnes takā. Atpazīt koksnes paraugus, izprast mežsaimniecības pamatus, zināt putnus un to būrīšus, atpazīt dzīvnieku pēdas, pielietot dažādus instrumentus, noteikt valdošās koku sugas Tērvetes dabas parkā, šādi uzdevumi bija pa spēkam visām komandām. Dienas otrajā pusē dalībnieki ar lielu aizrautību Rūķu sētas iemītniekiem un tās viesiem gatavoja koka sporta rīkus, orientējās Rūķu mežā, kur par aizraujošiem uzdevumiem parūpējās veikala „Gandrs” pārstāvji, kā arī gatavoja priekšnesumu „Es mežā – mežs manī!”. Finālistiem veicamie uzdevumi bija pārbaudījums, taču spēcīgajām skolu komandām no Salacgrīvas, Limbažiem, Mazzalves, Babītes novada Salas, Jersikas un Krāslavas tie padevās godam.

Īpašas šajā gadā bija vakariņas, kuras, tāpat kā muzikālais pārsteigums no Jāņa Strapcāna un apbalvošana, norisinājās jaunajā 39 metrus augstajā skatu tornī. Satraukums bija manāms ikvienā, kādam par atrašanos virs augsto priežu galotnēm, kādam par gaidāmajiem rezultātiem. Šī gada Meža olimpiādē par uzvarētājiem kļuva – 1. vieta Jersikas pamatskolas skolotāja Anna Greidāne ar audzēkņiem Viktoriju Afanasjevu un Dairi Vilkāju, 2. vieta Mazzalves pamatskolas komandai un 3. vieta Babītes novada Salas sākumskolas komandai. Visus dalībniekus gaidīja gards pārsteigums no Rūķu mammas – varenā Meža olimpiādes torte.

2012./2013. mācību gada „Meža olimpiādes” fināla rezultāti:

  1. Jersikas pamatskolas skolotāja Anna Greidāne un 9. klases audzēkne Viktorija Afanasjeva un 8.klases audzēknis Dairis Vilkājs
  2. Mazzalves pamatskolas skolotāja Anda Freimane un 3. klases audzēkņi Diāna Vanaga un Reinis Zariņš
  3. Babītes novada Salas sākumskolas skolotāja Anita Anspoka un 4. klases audzēkņi Austra Guna Reinholde un Armands Nieda
  4. Krāslavas pamatskolas skolotāja Silva Skride un 7. klases audzēkņi Viktorija Konstantinoviča un Ēriks Silovs
  5. Salacgrīvas vidusskolas skolotāja Indāra Ceika un 2. klases audzēkņi Līva Tauriņa un Emīls Meļķis
  6. Limbažu 3.vidusskolas skolotāja Ināra Pilskunga un 7. klases audzēkņi Sanita Stankēviča un Toms Blomkalns

Pirmo trīs vietu ieguvēji augustā dosies ārzemju dabas ekspedīcijā uz Norvēģiju, pirmās vietas ieguvēji saņēma specbalvu no veikala „Gandrs” – siltus guļammaisus, savukārt otrā trijnieka ieguvēji dosies ceļojumā uz Stokholmu. Šo brīnišķīgo iespēja sniedz Meža olimpiādes atbalstītājs – kompānija „Tallink”.

Meža olimpiāde notiek jau septīto reizi, šī gada tēma bija– Ģeogrāfija mežā! Vairāk kā 220 skolotāji no 85 Latvijas skolām pierādīja, ka ir pietiekami radoši un zaļi, lai ģeogrāfijas stundu vadītu nevis klases telpās, bet brīvā dabā. Kopumā par iekļūšanu Meža olimpiādes finālā cīnījās 227 skolotāju stundu apraksti, kurus profesionālā žūrija vērtēja gan pēc atbilstības skolu standartiem, gan arī pēc radošuma un oriģinalitātes.

AS „Latvijas valsts meži” izsaka pateicību par atsaucību un ieguldīto darbu „Meža olimpiādes 2013” žūrijai, kurā bija pārstāvēti meža un izglītības nozares eksperti:

  • Māra Mīkule – LR Zemkopības ministrijas Meža departamenta pārstāve
  • Velga Kakse – Izglītības un Zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra pārstāve
  • Uģis Jaunskungs – veikala „Gandrs” pārstāvis
  • Inaida Jagučanska – Tērvetes dabas parka pārstāve
  • Kristaps Didže – Tērvetes dabas parka pārstāvis
  • Anda Sproģe - AS „Latvijas valsts meži” pārstāve

Meža olimpiādes mērķis ir rosināt skolotājus iekļaut vispārējās izglītības mācību priekšmetos tēmas un pasākumus, kas saistīti ar zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšanu, skolēniem esot tiešā saskarē ar mežu, apkārtējo vidi.  Olimpiādi organizē AS „Latvijas valsts meži” vides izglītības programmas „Izzini mežu” un Mammadaba meistarklases ietvaros.

Informāciju sagatavoja:

Anda Sproģe

LVM Komunikācijas projektu vadītāja, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. , tālr. 26540801