26 • 05 • 2013

STARPTAUTISKĀS PUTNU VĒROŠANAS SACENSĪBĀS „LATVIJAS VALSTS MEŽU PUTNU RALLIJS – 2013” UZVARĒJUSI KOMANDA „ESTBIRDING”

Sestdien un svētdien Latvijā notikušajās starptautiskajās putnu vērošanas sacensībās „Latvijas valsts mežu putnu rallijs – 2013” uzvarējusi komanda „Estbirding” (Margus Ots, Andris Klepers, Peeter Raudsepp, Marilliis Martson, Mihkel Metslaid), kas sacensību laikā reģistrējusi 160 putnu sugas. Sacensībās piedalījās sešas pieredzējušu putnu vērotāju un ornitologu komandas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Visām komandām kopumā sacensību laikā izdevās novērot un reģistrēt 199 putnu sugas. 

„LT” (Armandas Naudzius, Marius Karlonas, Vilius Paskevicius, Vytautas Eigirdas) ar novēroto putnu sugu – purva pūci (Asio flammeus) dienas laikā Užavas laukos – ieguva atzinību par interesantākā putna novērojumu sacensību laikā.

 

Sacensības notika pusē Latvijas teritorijas – Kurzemē un Zemgalē. Sacensību laikā, kas ilga 24 stundas no 25. maija plkst. 11.00 līdz 26. maija plkst. 11.00, komandas ar pašu izvēlētiem pārvietošanās līdzekļiem apsekoja sacensību teritoriju, Latvijas putnu sarakstā vizuāli un audiāli fiksējot noteiktās putnu sugas un pasugas, ievērojot nosacījumu, ka sacensību sarakstā fiksējamās sugas vai pasugas putns jānosaka vismaz trīs komandas dalībniekiem. Katrā komandā bija trīs līdz pieci dalībnieki. Sacensību tiesneši bija pieredzējuši putnu pazinēji Valdis Roze, Kārlis Millers un Kaspars Funts.

Komandu rezultāti:

  1. vieta „Estbirding” – Margus Ots, Andris Klepers, Peeter Raudsepp, Marilliis Martson, Mihkel Metslaid (160)
  2. vieta „TTŠ” – Edgars Laucis, Andris Avotiņš, Gaidis Grandāns, Uģis Piterāns (150)
  3. vieta „Himantopus himantopus” – Ivars Brediks, Māris Strazds, Mārcis Tīrums, Mareks Kilups, Ieva Mārdega (146)
  4. vieta „Skaidrie okulāri” – Valdis Ādamsons, Jānis Jansons, Māris Jaunzemis (140)
  5. vieta „LT” – Armandas Naudzius, Marius Karlonas, Vilius Paskevicius, Vytautas Eigirdas (125)
  6. vieta „Strazdi un ērgļi” – Andris Dekants, Aigars Kalvāns, Edgars Lediņš (112)

 

Putnu vērošanas ralliju organizēja AS „Latvijas valsts meži”, Latvijas Putnu fonds un portāls www.latvijasputni.lv. Vairāk informācijas par sacensību komandām, noteikumiem un sacensību laikā reģistrētajām putnu sugām un pasugām portālos www.mammadaba.lv un www.latvijasputni.lv.