11 • 06 • 2013

MAZO ĒRGĻU LIGZDĀ MĒTRIENAS APKĀRTNĒ IZŠĶĪLIES ĒRGLĒNS

Šī gada 9. jūnijā pulksten 10:40 video tiešraides adresē www.pomarina.lv varējām vērot ērglēna šķilšanos mazo ērgļu – Mētras un Mačo ligzdā Mētrienas apkārtnē.

Jau iepriekš tika ziņots, ka ērgļu ligzdā olas tika iedētas 1. un 3. maijā, ērglēns izšķīlās četrdesmitajā dienā pēc olas izdēšanas. Tikko šķīlušās ērglēna svars ir aptuveni 40-50 grami, jau drīz pēc izšķilšanās tas tiek pabarots – ērgļu māte savu mazuli baro ar lauka strupastēm, vardēm un kurmjiem, saplosot tos mazos gabaliņos. Līdz 10 dienu vecumam mazulis tiek nepārtraukti sildīts un pasargāts gan no karstiem saules stariem, gan no lietus un vēja. Pēc 10 dienu vecuma tas pakāpeniski kļūst termostabils, sāk veidoties apspalvojums.

 

 

Otrā ērglēna šķilšanās ir sagaidāma 11. vai 12. Jūnijā, taču tas parasti iet bojā. Bioloģijā šo parādību, kad vecākais mazulis noknābj jaunāko, sauc par kainismu, tas ir raksturīgs vairākām plēsīgo putnu sugām un jo īpaši mazajam ērglim. Iespējams, šis fenomens ir evolūcijas gaitā izstrādājies pielāgojums, lai izaugtu viens, bet spēcīgs jaunais putns, kurš ar lielāku iespējamību varētu izdzīvot un sasniegt dzimumgatavību sugas populācijas atražošanai.

Veiksmi vērošanā!

 

Informāciju sagatavoja:

Uģis Bergmanis, AS „Latvijas valsts meži” vides eksperts