15 • 04 • 2013

VĒROSIM PUTNU ATGRIEŠANOS PAVASARĪ

Vidzemes, Latgales un Sēlijas laukus un mežus vēl klāj sniegs, taču dienas ir kļuvušas garākas un siltākas. Biezo sniega segu strauji kausē pavasara saule, vējš un lietus. Par pavasara klātbūtni liecina gan strauji plūstošie palu ūdeņi, gan pavasara putnu balsis.

Pirmās savus pārošanās rituālus uzsāka ziemojošās putnu sugas. Klinšu un jūras ērgļi, kā arī kraukļi, riekstroži un krustknābji jau perē olas, medņu gaiļi uzturas riestu teritorijās un ar spārniem velk sniegā švīkas. Mežos dzirdami mežirbju smalkie un klusie riesta svilpieni, sāk rubināt rubeņi. Piemājas dārzos un parkos rītos ir dzirdami dzilnīšu skaļie svilpieni, dzelteno stērstu un zīlīšu dziesmas un pelēko dzilnu saucieni, sausos koku stumbros bungo dzeņi, vārnas un žagatas cītīgi vij ligzdas.

 

Kaut arī pavasaris šogad ir aizkavējies par aptuveni divām nedēļām, ir sākusies intensīva putnu migrācija – no siltākiem Eiropas un Āfrikas reģioniem atgriežas tur ziemojušās un Latvijā ligzdojošās putnu sugas. Ir atlidojušas pirmās dzērves, baltie un melnie stārķi, cīruļi, ķīvītes, sarkanrīklītes, cielavas, meža un mājas strazdi, žubītes, akmeņčakstītes, peļu klijāni, niedru un lauku lijas. Mežmalās un atsevišķi augošos kokos ligzdu tuvumā vientuļi sēž pirmie atlidojušie mazie ērgļi un gaida ierodamies otru pāra putnu – tad sāksies pārošanās un intensīva ligzdu būvēšana. Iespējams, drīzumā varēsim vērot interneta tiešraidē Latvijas slavenākā pāra – Mētras un Mačo ligzdošanas norises Mētrienas tuvumā.

Barību atlidojušie putni meklē atkusušajos laukumos pļavās, laukos, ceļu un grāvju malās. Īpaša putnu rosīšanās ir vērojama ūdeņu tuvumā – atkusušajās upēs un strautos pa pāriem peld gaigalas un gauras – tās noskata ligzdošanai piemērotus dobumus kokos. Pārplūdušajās pļavās barojas pirmās uz ziemeļiem migrējošās sējas un baltpieres zosis, ziemeļu un mazie gulbji, baltie stārķi. Kaut arī ezerus vēl klāj ledus, ligzdošanas vietās ir novērojami pelēkie gārņi, jūras kraukļi, sudrabkaijas un meža zosis.

Putnu vērošanā un sugu noteikšanā ir ieteicams lietot binokļus. Uzmanīgs vērotājs uz zosu un gulbju kakliem pamanīs krāsainus plastmasas gredzenus, to nolasīšanai nepieciešams teleskops vai arī fotoaparāts ar teleobjektīvu.

 

Vēlam veiksmi putnu vērošanā!

Uģis Bergmanis, AS  „Latvijas valsts meži” vides eksperts