04 • 04 • 2013

STĀDUS PAKOS ROBOTI

Strenču kokaudzētavā uzstādīta Baltijā pirmā automatizēta stādu pakošanas līnija, kas samazinās roku darbu saspringtajā rudens posmā ļaus uzlabot glabājamo stādu kvalitāti.

Pakošana ir pēdējais  process visā stādu ražošanas ciklā, taču tam ir atvēlēts visīsākais laika posms – no oktobra beigām, kad stādi ir nobrieduši,  līdz decembra vidum, kad iestājās sals. Šajā īsajā periodā ir jāveic arī citi darbi, piemēram, stādu šķirošana un jaunāko sējumu ieziemošana.  Lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu  šo laiku, AS „Latvijas valsts meži” īpašumā esošajā Strenču kokaudzētavā tika uzstādīta Baltijas valstīs pirmā īpaši kokaudzētavas vajadzībām izstrādātā automatizētā pakošanas līnija,  pateicoties kurai darba efektivitāte šajā saspringtajā laikā pieaug par 25 %.

Strenču kokaudzētavas vadītājs Jānis Zvejnieks: „Iekārtas sastāv no aptuveni 30 metriem dažādu konveijeru, speciāliem etiķešu printeriem, kraušanas  robotiem KUKA un vēl daudz dažādām automātiskām iekārtām. Tā veic stādu kastu marķēšanu, kraušana uz paletēm piecos stāvos divu metru augstumā un gatavās produkcijas ietīšanu.  Vienas dienas laikā tā ļauj apstrādāt un sapakot 250–300 tūkstošus stādu, kas nozīmē vairāk augstas kvalitātes stādu nākamā gada pavasarī.”

AS „Latvijas valsts meži” Strenču kokaudzētava 2013. gadā plāno realizēt nepilnus 17 miljonus priežu, egļu, bērza un melnalkšņu jauno tehnoloģiju stādu un pakāpeniski palielināt to apjomu līdz 19–20 miljoniem stādu 2015. gadā.