23 • 07 • 2013

LVM – ATZĪTS PROFESIONĀLIS DABAS AIZSARDZĪBAS JOMĀ EIROPAS MĒROGĀ

Meži un ar tiem saistītās ekosistēmas ir viens no būtiskiem dabas aizsardzības un ekosistēmu pakalpojumu stūrakmeņiem Eiropā, kur koncentrējas ievērojamas dabas un sociālās vērtības. Teju puse no ES  aizsargājamām dabas teritorijām – tā sauktais Natura 2000 tīkls, atrodas tieši valsts mežu apsaimniekotāju pārziņa, kas apliecina sabalansētas meža apsaimniekošanas nozīmi.

AS „Latvijas valsts meži” aktīvi piedalās dabas aizsardzības jomas attīstībā arī ārpus Latvijas robežām. Uzņēmums darbojas Eiropas Savienības valsts mežu apsaimniekotāju apvienībā – EUSTAFOR, tajā skaitā, arī darba grupā par Natura 2000 teritoriju apsaimniekošanu valsts mežu teritorijās. Šā gada jūnijā tika izdota brošūra, kurā tika apkopti tās kopējā darba rezultāti.

 

Brošūra apliecina valsts mežu sektoru kā atbildīgu, profesionālu un proaktīvu mežu īpašnieku, kam rūp dabas aizsardzība. Ilglaicīgas sabalansētās mežsaimniecības rezultāts ir augstais aizsargājamo teritoriju īpatsvars valsts mežu apsaimniekotajās teritorijās, ko apliecina arī Latvijas aizsargājamo dabas teritoriju izvietojums.

 

Brošūrā apkopotā informācija ir viens no kopējā darba aspektiem. Liela un ilglaicīga nozīme ir kopīgām diskusijām, sadarbībai ar Eiropas komisijas Vides ģenerāldirektorātu un kopīgiem nākotnes plāniem, lai valsts mežu apsaimniekotāji tiktu pilntiesīgi iekļauti profesionālās dabas aizsardzības sabiedrībā un nākotnē ne vien tiktu uzklausīti, bet piedalītos un virzītu mežu ekosistēmas sabalansētas aizsardzības plānošanu Eiropas mērogā. Apliecinājums darba grupas kopīgā dialoga panākumiem ir tas, ka vienu no brošūras nodaļām sagatavoja Eiropas Komisija.

 

„EUSTAFOR Natura 2000” darba grupas locekle ieva Rove: „Kā otrs darba grupas sadarbības aspekts jāuzsver kopīgi uzsāktā diskusija par dabas aizsardzības daudzajiem veidiem, atkarībā no mērķa ekoloģiskajām prasībām. Laiks, kad vienīgā aizsardzības forma bija aizliegums, ir pāraudzis daudz plašākā un kompetentākā skatījumā uz dabas vērtībām. Dabas aizsardzības iespējas un veidi ir tikpat daudzveidīgi kā ekosistēmas.”

 

Nākamais kopīgā darba etaps ir dalība EK iniciētā un organizētā vadlīniju mežu aizsardzībai un apsaimniekošanai Natura 2000 teritorijās izstrādē. Vadlīniju mērķis ir izveidot reģionāli pamatotu, bet vienotu pieeju ar mežiem saistīto dabas un saimniecisko vērtību ilgtspējīgā apsaimniekošanā Eiropas Savienības ietvaros, nodrošinot arī tradicionālās apsaimniekošanas saglabāšanu. Aktīvs darbs Vadlīniju sagatavošanā sāksies šā gada rudenī, darbu plānots pabeigt 2014. gada ietvaros.

 

 

Par EUSTAFOR

Meži un ar mežu saistītās ekosistēmas veido 50 % no Natura 2000 tīkla jeb 23 % no ES mežiem ir iekļauti Natura 2000 teritorijās.

„Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācija” (EUSTAFOR) dibināta 2005. gada jūnijā Jūrmalā 6. valsts mežu apsaimniekotāju konferences laikā. Tās valdē ievēlēts arī LVM prezidents Roberts Strīpnieks.

Pašreiz EUSTAFOR apvieno 26 dalīborganizācijas no 20 Eiropas Savienības valstīm, kopā apsaimnieko ~45 milj ha mežu (~30 no ES mežiem), no kuriem aptuveni 13 milj ha mežu ir aizsargājami. Natura 2000 teritoriju īpatsvars EUSTAFOR dalībvalstu mežos variē no 3 % līdz par 50 %, vidēji tie ir 35 %.

EUSTAFOR  dalībniekiem ir lielākais aizsargājamo teritoriju īpatsvars starp visiem ES valsts mežu apsaimniekotājiem.

 EUSTAFOR_Natura 2000 Booklet.pdf