06 • 07 • 2012

Mazā ērgļa mazuļa izglābšana

4. jūlija pēcpusdienā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) saņēma informāciju no Valsts Meža dienesta Austrumlatgales virsmežniecības par tās speciālistu rīcībā nonākušu plēsīgā putna mazuli, kurš izkritis no ligzdas mežizstrādes darbu laikā Ludzas apkārtnes privāto mežu teritorijā. No saņemtās informācijas bija secināms, ka atrastais putns ir īpaši aizsargājamās putnu sugas – mazā ērgļa – mazulis. LVM putnu ekspertam Uģim Bergmanim tika lūgta palīdzība putnēna glābšanai.

Uģis Bergmanis: „Atsaucoties palīgā aicinājumam, uzreiz pēc rītausmas ierados ligzdas vietā un aplūkoju putnēnu, kurš izskatījās vesels un nebija cietis. Sarunā ar mežstrādniekiem noskaidrojās, ka, strādājot mežā, egles galotnes žāklē atklājās liela līdz šim neapzināta ligzda. Vakarā, beidzot darbus, strādnieki izdzirdējuši jaunā putna saucienus un netālu no ligzdas uz zemes atraduši daļēji apspalvojušos jūnija sākumā šķīlušos ērglēnu. Ērglēns no ligzdas acīmredzot izrauts līdz ar blakus krītošas egles zariem. Strādnieki ērglēnu nogādājuši Austrumlatgales virsmežniecības Ludzas nodaļā.”

 

Ligzdas koks bija pilnībā atsegts no pārējās mežaudzes un pieaugušie ērgļi tuvumā netika novēroti, tāpēc tika nolemts putnu pārvietot uz citu apdzīvotu mazā ērgļa ligzdu. Jaunās ligzdas tika izraudzītas Madonas novadā. Pa ceļam atradām divus beigtus kurmjus – šis dzīvnieks ir viens no mazā ērgļa iecienītākajiem dabīgajiem medījumiem. Jaunais ērglēns tika pabarots un sākās jaunās ligzdas „pielaikošana”. Pirmajā ligzdā Vecsaikavas apkārtnē mazulis bija ievērojami lielāks par jauno ērglēnu. Pēc ērglēna ievietošanas ligzdā un tūlītējas cīņas kļuva skaidrs, ka izdzīvos tikai spēcīgākais. Kāpām lejā un devāmies pie citas mazā ērgļa ligzdas Praulienas apkārtnē. „Kaļķojums” zem ligzdas egles un pieaugušā ērgļa klātbūtne nepārprotami liecināja par ligzdas apdzīvotību. Šoreiz mazulis ligzdā izrādījās mazāks par jauno ērglēnu, tāpēc tika nolemts abus ērglēnus atstāt vienā ligzdā, cerot, ka abi putni sadzīvos un ka pļavās strupastu, kurmju un varžu būs pietiekamā daudzumā, lai pieaugušie ērgļi varētu izbarot abus putnēnus.

Pašlaik ligzdā jaunais iemītnieks jūtas labi.

 

Jāpaskaidro, ka mazie ērgļi ligzdās parasti iedēj divas olas, taču no abiem ērglēniem izdzīvo tikai viens – spēcīgākais. Jaunākais ērglēns, novārdzis, izbadējies un saknābāts, iet bojā pirmajās dzīves dienās, kad tam intensīvi uzbrūk vecākais mazulis. Bioloģijā šo fenomenu, kad vecākais brālis nogalina jaunāko, apzīmē par kainismu, kas aizgūts no Bībeles stāstiem. Raksturīgi, ka, jaunajiem ērglēniem pieaugot, to agresivitāte mazinās vai izzūd pilnīgi. Tāpēc, novietojot vienā ligzdā divus jau daļēji pieaugušus ērglēnus, ir cerība, ka cīņas spars būs pierimis un izaugs divi ērgļi. Arī šoreiz cerēsim uz veiksmi!”

 

LVM putnu eksperts Uģis Bergmanis mazā ērgļa mammas vietā – sarūpējot gardu cienastu no kurmja.

 

LVM putnu eksperts Uģis Bergmanis ir viens no pieredzes bagātākajiem Latvijas ornitologiem, mazos ērgļus viņš pēta jau 31 gadu.

LVM šogad atbalsta un organizē Mazā ērgļa monitoringu Latvijā. LVM darbinieki pēdējo mēnešu laikā ir ziņojuši par virkni no jauna atrastām mazo ērgļu ligzdām valsts meža platībās, to aizsardzībai ap ligzdām ir noteiktas aizsardzības joslas un rudens/ziemas periodā tiks rosināta mikroliegumu izveidošana. LVM arī pateicas visiem iedzīvotājiem, kas, atsaucoties uz LVM, ir ziņojuši par valsts mežā atrastām lielo putnu ligzdām.