11 • 05 • 2012

Mežos atgriežas grozgalvītis – dobumu iekarotājs

Pavasaris nu priecē pilnā plaukumā – koki kļūst arvien zaļāki, putnu dziesmas – arvien skaļākas un daudzām sugām jau rit ligzdošanas periods. Tomēr ir kāds īpašs gājputns, kurš ziemu pavada Āfrikas tropos un Kurzemes mežos atgriežas tikai tagad – maija pirmajā pusē, kad dabā dāsni atrodama viņam nepieciešamā pamatbarība - mazās skudras, to oliņas, kūniņas.

Šis tītiņš nolūkojis melno mušķērāju pāra aizņemtu būrīti.

  

Tītiņš (Jynx torquilla), tautā saukts par grozgalvīti, ir vienīgais no deviņām Latvijas dzeņveidīgo putnu dzimtas sugām, kas ziemu pavada siltajās zemēs. Turklāt piederība gājputniem nav vienīgā tītiņa atšķirība no pārējiem mūsu dzeņveidīgajiem – viņš arī izskatās un uzvedas citādi. Taču interesantākais ir tas, ka viņa knābis nepavisam nav piemērots nopietnai kalšanai – tītiņš pats nespēj izkalt dobumus savai ligzdošanai!

 

Kad grozgalvīši maija sākumā atgriežas no Āfrikas, dobumus un būrīšus jau ir aizņēmuši agrie ligzdotāji. Ko iesākt? Tītiņi gan te nesaskata problēmu un rīkojas visai nekaunīgi, ar visu perēkli izmetot citus putnus no viņu mājām. Tītiņš arī nealkst īpaša komforta – iekarotajā būrītī vai dobumā ligzdu pats neveido un olas dēj uz „plikiem” dēļiem.