03 • 05 • 2012

Mazā ērgļa ģimenes dzīve

AS "Latvijas valsts meži" putnu eksperts Uģis Bergmanis aicina visus vērot mazā ērgļa ligzdu interneta tiešraidē.

Fotogrāfijas autors Peter Wernicke.

Kameras dati liecina, ka mātīte ligzdas rajonā bija jau piecpadsmitā aprīlī, tēviņš atlaidās periodā starp deviņpadsmito un divdesmito aprīli, bet pirmajā maijā ligzdā tika iedēta ola.

Šāda ērgļu privātās dzīves novērošana palīdz iegūt detalizētu un pilnīgu informāciju par tā barības spektru ligzdošanas periodā, kā arī palīdz radīt informatīvo bāzi mazā ērgļa barošanās biotopu aizsardzības pamatošanai. Iesaistot plašu sabiedrību ligzdas vērošanā tiek veicināt pozitīva attieksme par dabas aizsardzību un pielietojamajiem bioloģiskajiem pētījumiem.

Uģis Bergmanis: „ Pie ligzdas uzstādītajai kamerai ir laba skaņa – variet klausīties putnu balsis, īpaši no rīta – tad dzirdams rubeņu riests, zosis, dzērves.”

 95% no visiem pasaules mazajiem ērgļiem ligzdo Eiropā, no tiem aptuveni 20% – Latvijā! Mazajam ērglim ligzdošanai nepieciešams pieaudzis jauktu koku mežs, viņš nav sausa priežu meža apdzīvotājs, un Latvija acīmredzot vispilnīgāk atbilst šo putnu prasībām.

AS „Latvijas valsts meži” aicina dabas draugus ziņot par valsts īpašumā esošajos mežos atrastām lielām putnu ligzdām. Jau šobrīd uzņēmuma  apsaimniekotajās valsts meža platībās saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības normatīviem tiek aizsargātas gan retās putnu un citu dzīvnieku sugas, gan to dzīvotnes un nozīmīgie biotopi. Vietās, kur ligzdo aizsargājamie putni – melnais stārķis un visi Latvijā ligzdojošie ērgļi, tiek ierobežota mežsaimnieciskā darbība un sugas aizsardzības nolūkos tiek veidoti mikroliegumi. Vairāk par šo akciju varat uzzināt šeit.

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432