18 • 04 • 2012

LVM sagatavojušies ugunsbīstamajam periodam

Šogad pavasara kūlas dedzināšanas rezultātā AS „Latvijas valsts meži”  apsaimniekotajos mežos ir izcēlies viens meža ugunsgrēks. Salacgrīvas novadā tika izpostīta jaunaudze 0,5 hektāru platībā.

Uzņēmuma valdījumā esošie meži deg katru gadu, to cēlonis ir viens – cilvēks. Mežu apmeklē, lai ogotu, sēņotu vai citādi atpūstos. Pietiek ar kārtīgi nenodzēstu ugunskuru vai zemē nomestu gruzdošu izsmēķi, lai beznokrišņu periodā izceltos ugunsgrēks. Visus atgadījumus var iedalīt divās daļās. Pavasara ugunsgrēki, kad uguns mežā ienāk no kūlas ugunsgrēkiem blakus esošajās neapkoptajās lauksaimniecības zemēs. Vasaras beigās un rudenī, kad mežā sākas ogu un sēņu laiks. Kopumā pēdējie divi gadi AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajā teritorijā ir bijuši samērā mierīgi. 2011. gadā ugunsgrēkos cieta 36 hektāri, bet 2010. gadā – 38 hektāri meža, pretstatā vairāk nekā 200 hektāriem 2008. un 2009. gadā.

Uzņēmuma meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Indulis Brauners: „Lai ierobežotu meža ugunsgrēku izcelšanos, valsts mežos tiek izvietotas brīdinājuma zīmes, pievēršot apmeklētāju uzmanību ugunsbīstamībai. Uz tām tiek norādīti tālruņu numuru, kur zvanīt briesmu gadījumos. Katru gadu  AS „Latvijas valsts meži” atjauno un no jauna ierīko vairāk nekā 4000 kilometru mineralizēto joslu. Tāpat tiek pārbaudītas un atjaunotas ūdens ņemšanas vietas.  Uzņēmums ir apmācījis un atbilstoši ekipējis vairāk nekā 300 darbinieku, kas var prasmīgi rīkoties, pašiem atklājot meža ugunsgrēku, kā arī sniegt operatīvu palīdzību Valsts meža dienestam, kas Latvijā atbild par meža ugunsgrēku dzēšanu. Šogad AS „Latvijas valsts meži”  neplāno veikt nekādas īpašas papildu aktivitātes meža ugunsdrošības uzlabošanai, jo mēs uzskatām, ka valsts meži tiek apsaimniekoti atbilstoši izvirzītajām meža ugunsdrošības prasībām. Varam droši apgalvot, ka uzņēmums ir gatavs 2012. gada  ugunsnedrošajam laika posmam.”

 Uguns nedrošo laika posmu izsludina Valsts meža dienesta ģenerāldirektors, par šo faktu sniedzot informāciju  plašsaziņas līdzekļos. Šī perioda sākums atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem, un parasti tas ir noticis maijā.

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432