03 • 08 • 2011

Noslēgušies Mammadaba tālākizglītības kursi skolotājiem

Vasaras vidū – no 26. līdz 28.jūlijam Mammadaba tūrisma centrā „Ezernieki”, Lubānas novadā notika vides izglītības programmas „Izzini mežu” tālākizglītības kursi 40 aktīvākajiem skolotājiem no visas Latvijas, kas aizvadītajā mācību gadā čakli darbojušies AS „Latvijas valsts meži” piedāvātajā „Mammadaba Meistarklasē”.

Ar uzrunu skolotājus sveikt bija ieradies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, īpaši uzsverot skolotāju lomu jaunās paaudzes izglītošanā par mežu un citām dabas vērtībām.

Skolotāja Dace Saliņa no Bērzaunes pamatskolas pēc kursu apliecības saņemšanas atzīst: „Ieguvu jaunas zināšnas, plašāku redzesloku, jo pārliecinājos, ka piedāvātās tēmas var izmantot daudzveidīgi, dažādojot mācību procesu, padarot to saistošāku un pietuvinātāku reālajai dzīvei.” Savukārt skolotāja Sarmīte Praudiņa no Naukšēnu novada vidusskolas augstu novērtē nometnes organizāciju: „Ļoti labi organizēta nometne ar daudzveidīgu programmu. Īpaši patika praktiskās nodarbības un izglītojošās ekskursijas.”

Iespēju satikt aktīvus un līdzīgi domājušus kolēģus no visas Latvijas īpaši atzīnīgi vērtē skolotāja Sarmīte Vjatere no Vilces pamatskolas: „Nozīmīgākie ieguvumi programmā bija vērtīgās speciālistu lekcijas un ieteikumi, kā arī satikšanās ar līdzīgi domājošiem, pozitīvi noskaņotiem kolēģiem, dalīšanās pieredzē. Daudz pozitīvu emociju!” 

Raimonds Vējonis un aktīvākie "Mammadaba Meistarklases" skolotāji 2010./2011.mācību gadā

Trīs dienu nometnē – VISC akreditētajos tālākizglītības kursos „Daudzveidīga un skolēna izziņas aktivitāti, patstāvību un radošumu veicinoša mācību procesa īstenošana vides izglītībā pamatizglītībā par mežu, meža vērtībām un apkārtējās vides jautājumiem” skolotājiem bija iespēja dzirdēt lektorus no Izglītības un zinātnes ministrijas, Zemkopības ministrijas,  Latvijas Putnu fonda, Valsts meža dienesta, Latvijas Kokrūpnieku federācijas, mežzinātnes insitūta „Silava”, kā arī Latvijas lauksaimniecības universitātes un Ogres Meža tehnikuma.

Plānots, ka arī nākamajā mācību gadā aktīvākajiem vides izglītības programmas „Izzini mežu” skolotājiem tiks dāvāta iespēja piedalīties šajos tālākizglītības kursos.

Vides izglītības programmu „Izzini mežu” no 2005. gada Latvijā īsteno AS „Latvijas valsts meži”. Programmas mērķis ir veicināt skolotāju un skolēnu izpratnes veidošanos par meža daudzveidīgo nozīmi mūsu dzīvē, iesaistot mežu kā tēmu un vietu vispārējās izglītības mācību procesā. Programma Latvijā tiek veidota saskaņā ar Starptautiskā Vides izglītības fonda programmu „Learning about Forest”, kas kopš 1997. gada jau darbojas vairāk nekā 15 pasaules valstīs. AS „Latvijas valsts meži” organizētajās programmas aktivitātes iesaistījušās jau vairāk kā 17% Latvijas vispārizglītojošo un speciālo skolu.

Informāciju sagatavoja:

Inga Pētersone, LVM Komunikācijas projektu vadītāja, tālr. 67805432