07 • 04 • 2011

Baudi pavasari Latvijas valsts mežos!

Ja dabā pavasara vēstneši ir sniegpulkstenīšu ziedi, tad AS „Latvijas valsts meži” kokaudzētavās ar milzu spēku tuvāk saulei tiecas pirmie eglīšu dīgsti.

Jauno priežu un eglīšu dīgsti savas dzīves pirmajās dienās izskatās pēc miniatūrām cilpiņām – ar katru dienu tā aug arvien lielāka, līdz galā parādās sēkla, kuru smalkais dīgsta stumbrs ar brīnumainu dabas spēku uzceļ augšā. Vēl daži mirkļi, un sēkla nokritīs, lai pasaules skatam un gaismai jaunais kociņš vērtu savu pirmo spuru.

 

   

Eglītes dzimšanas "seriāls"

Pavisam meža sēklu ieguvei AS „Latvijas valsts meži” tiek apsaimniekotas 580 hektāru priežu, 150 hektāru egļu un 15 hektāru citu koku sugu plantācijas. Šajās plantācijās tiek iegūts selekcionēts reproduktīvais materiāls. Ievāktie čiekuri tiek žāvēti trijās čiekurkaltēs – Kalsnavā, Rendā un Vijciemā. Iegūto sēklu pārstrāde un uzglabāšana, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, notiek Kalsnavas sēklkopības iecirkņa meža sēklu centrā.

Taču pavasarī mostas ne tikai jaunie kociņi – sadarbībā ar Latvijas putnu fondu AS „Latvijas valsts meži” piedāvā jaunu izziņas materiālu ikvienam topošajam putnu vērotājam „Kā vērot putnus”. To var lejupielādēt ŠEIT.

Savukārt padomus, kā pareizi iegūt dabas enerģijas dzērienu – bērzu sulas, Mammadaba mājaslapā sniedz A.Kristiņa kungs – viņa pieredze sulu tecināšanā ir vairāk kā 60 gadi, un šo arodu kungs mantojis no saviem senčiem.

Lai koši zaļš pavasaris!