27 • 06 • 2011

Valsts budžetā ieskaitīs 51,7 miljonus latu no valsts mežu apsaimniekošanas

AS „Latvijas valsts meži (LVM) atjaunojusi mežus 13,5 tūkstošu hektāru platībā, iestādot 25 miljonus koku. Saskaņā ar LVM 2010. gada pārskatu un nule kā uzņēmuma Akcionāru sapulcē pieņemto lēmumu, 2011. gada valsts budžets tiks papildināts ar valstij dividendēs izmaksājamajiem teju 51,7 miljoniem latu. Pārskats liecina, ka 2010. gadā uzņēmums strādājis ar 215,97 miljonu latu apgrozījumu un, īstenojot valsts mežu pārvaldīšanu atbilstoši to īpašnieka nospraustajiem pamatprincipiem, nodrošinājis 78,32 miljonu latu peļņu.

 

2010. gadā kopējie ieņēmumi, tostarp ieņēmumi no koksnes pārdošanas, ir būtiski pieauguši dēļ augstākas koksnes realizācijas cenas. Ieņēmumus no koksnes pārdošanas ietekmējusi arī 2009. gadā uzsāktā koksnes piegāde caur noliktavām ostās, kas ļāvusi nodrošināt izmaksu ziņā efektīvāku koksnes transportēšanu. 

 

AS „Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks informē, ka „uzņēmuma Akcionāru sapulcē uzņēmuma darbība novērtēta kā veiksmīga un finanšu dati nepārprotami liecina par augstu rentabilitāti”, piebilstot, ka „2011. gadā, lai arī ciršanas apjomi kopumā samazināti par 20 %, izaicinājums būs sabalansēt dažādu sabiedrības grupu un akcionāra intereses.”

 

Īstenojot tādu valsts meža apsaimniekošanu, kas nodrošina ne tikai ienākumus tās īpašniekam – valstij, bet arī meža vērtības saglabāšanu un vairošanu, LVM pagājušā gadā iestādījuši apmēram 25 miljonus jaunu koku, atjaunojot mežus 13,5 tūkstošu hektāru platībā. Jaunaudzes koptas 25,45 tūkstošos hektāru ar minētajā plānā paredzēto periodiskumu un intensitāti. Atbilstoši uzņēmuma stratēģijā definētajām zinātniskās izpētes prioritātēm veikti 10 nopietni pētījumi, kuru mērķis ir vairot meža apsaimniekošanas ilgtspēju un efektivitāti.

 

Tāpat 2010. gadā ekspluatācijā nodoti 211 km meža ceļu, tai skaitā 122 km ceļu rekonstruēti un 89 km uzbūvēti no jauna. Ceļu būvniecībā investēti 8,2 miljoni latu. Būvniecības procesā atrodas objekti ar kopējo garumu 354 km, no tiem objektus 316 km apjomā plānots nodot ekspluatācijā 2011. gadā.

 

Atbilstoši uzņēmuma īpašnieka apstiprinātajiem pamatprincipiem, pārskata gadā dažādiem mērķiem ziedoti 3,81 miljoni latu.

 

2011. gadā tiks turpināts darbs pie iesāktajiem izpētes un attīstības projektiem, uzņēmuma darbības efektivitātes palielināšanas, ieviešot mūsdienīgas vadības metodes, kā arī Centralizēto meža resursu uzskaites informācijas sistēmu GEO integrēt ar esošajām uzņēmuma informācijas sistēmām.

 

LVM akciju turētājs ir valsts LR Zemkopības ministrijas personā. Uzņēmuma pārvaldes institūcijas ir Akcionāru sapulce un Valde. Augstākā lēmēja institūcija ir Akcionāru sapulce, kas pārstāv akciju turētāju — LR Zemkopības ministriju. Uzņēmuma pārvaldes augstākā izpildinstitūcija ir Valde.

 

LVM pārvalda un apsaimnieko 1,63 miljonus hektāru Latvijas Republikas zemes, tai skaitā 1,59 miljonus hektāru meža zemes, no kurām 1,40 miljoni hektāru ir mežs. Saskaņā ar 2010. gadā apstiprināto LVM stratēģiju dabas aizsardzība ir galvenais mērķis, apsaimniekojot 21 % no visu apsaimniekojamo zemju kopplatības jeb 0,34 miljonus hektāru. Savukārt 5 % no visu zemju kopplatības jeb 0,075 miljonos hektāru apsaimniekošanas mērķis ir rekreācija un vides izziņa. Saimnieciskā darbība ar mērķi ražot augstvērtīgu koksni tiek plānota 1,2 miljonos hektāru zemes jeb 74 % no visu apsaimniekojamo zemju kopplatības.

 

 

Papildus informācija:

Tomass Kotovičs

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

29408866