08 • 06 • 2011

LVM mežsaimniecībās noslēgušies „Meža dienu” pasākumi

Šogad tradicionālo „Meža dienu”  ietvaros AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajās teritorijās norisinājās vairāk nekā 170 pasākumi, kuros kopumā piedalījās gandrīz 6000 cilvēku.

Interese par „Meža dienu” pasākumiem ar katru gadu pieaug – šogad tajos piedalījušies par 1000 cilvēkiem vairāk, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu. Vislielāko cilvēku skaitu pulcējusi Rietumvidzemes mežsaimniecība, kuras organizētajos pasākumos piedalījušies vairāk nekā 1300 cilvēki. Arī Zemgales mežsaimniecībā, kur šogad tika organizēti 32 „Meža dienu” pasākumi, piedalījās liels skaits dalībnieku – vairāk nekā 1200.

Pavasaris meža stādīšanai bijis labvēlīgs – lielākajā daļā teritoriju mitrums ir bijis pietiekams un jaunie kociņi ieauguši labi. Kopumā LVM mežsaimniecību organizēto „Meža dienu” pasākumu laikā Latvijas valsts mežos ir iestādīti ap 360 000 koku 119.7 hektāru platībā. Visnaskākie meža stādītāji bijuši Rietumvidzemes mežsaimniecības teritorijā, kur „Meža dienu”  laikā iestādīti ap 75 000 jaunu koku, savukārt gandrīz 70 000 koku iestādīti Zemgalē, bet ap 45 000 – Ziemeļkurzemes mežsaimniecības teritorijā. Nu jaunais mežs gaida lietu, ko meteorologi sola pirmsjāņu laikā.

Lai mazinātu mežu kaitēkļu skaitu, ik gadu Latvijas valsts mežos tiek izlikti vairāki simti jaunu putnu būrīšu, kā arī tīrīti iepriekšējos gados izvietotie būri. Šogad valsts mežos izlikti gandrīz 1500 jauni putnu būrīši – aktīvākie putnu būru gādātāji bijuši Dienvidkurzemes mežsaimniecībā, kur „Meža dienu” pasākumu laikā izlikti ap 570 būri. Jaunas mājas putniem izvietojuši arī Rietumvidzemē – 226 būrus, Vidusdaugavā – 181 būri, kā arī citās mežsaimniecībās.

AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajās teritorijās pavasara laikā savākti arī 184 kubikmetri atkritumu – visvairāk to bijis Rietumvidzemes mežsaimniecības teritorijā un Ziemeļlatgalē. „Meža dienu” laikā Latvijas valsts mežos  ir sakoptas arī daudzas meža takas un atpūtas vietas, kā arī veikti to labiekārtošanas darbi.

„Meža dienu” tradīcija ir sena – tās ik pavasari notiek jau vairāk nekā 80 gadus. „Meža dienu” ietvaros tiek rīkotas meža stādīšanas, apkārtnes un vēsturisku vietu sakopšanas talkas, kā arī putnu būrīšu gatavošanas, izlikšanas un tīrīšanas pasākumi.

Tomass Kotovičs, LVM Komunikācijas daļas vadītājs, tālr. 67805432