12 • 04 • 2007

AS "Latvijas valsts meži" kokaudzētavās aktīvi noris stādu realizācija

Šogad pavasaris ir iestājies ievērojami ātrāk, arī meža stādu realizācija meža atjaunošanai un ieaudzēšanai ir uzsākta ievērojami ātrāk. Ja pagājušajā gadā realizācija sākās tikai aprīļa vidū, tad šogad kokaudzētavas aktīvu darbu uzsāka jau marta trešajā dekādē.

Būtisks pavasara darba ritmu uzlabojošs faktors ir jaunie stādu šķirošanas un uzglabāšanas kompleksi, kas pagājušajā gadā nodoti ekspluatācijā Strenču, ‘”Podiņu” un „Mazsilu” kokaudzētavās. Lielu daļu parasti pavasarī veicamo darbu varēja izdarīt jau rudens sezonā – stādi tika sašķiroti, iepakoti un novietoti uzglabāšanai saldētavās. Šobrīd tas nodrošina iespēju stādus realizēt klientiem izdevīgā laikā un nepieciešamajā apjomā. Arī pavasara citi lauka darbi var tikt veikti bez lielas steigas. „Šajā pavasarī stādu realizācija veicas daudz raitāk nekā citus gadus. Noliktavā uzkrātie stādi būtiski atslogo kokaudzētavas darbu pie stādu sagatavošanas realizācijai. Arī darbiniekiem ir mazāk stresa situāciju”, stāsta „Podiņu” kokaudzētavas vadītājs Jānis Siksalietis, kura vadītajā kokaudzētavā pašlaik realizē ap 0,5 milj. stādu dienā.

Stādi nonāk gan AS „Latvijas valsts meži” pārvaldītajos mežos, gan privātajos mežos, gan arī, atbilstoši noslēgtajiem līgumiem, tiek eksportēti. „No noliktavas mēs ātri varam noformēt kravu, mums nav bažu, ka klienta transports ilgi kavēsies kokaudzētavā, vai arī stādi varētu zaudēt kvalitāti, gaidot iekraušanu”, turpina Jānis Sikasalietis.

Uz 10. aprīli  LVM Sēklas un stādi kokaudzētavas jau realizējušas vairāk nekā 6 milj. meža stādu. Kopējais 2007. gadā paredzētais realizācijas apjoms ir 32,7 milj. stādu. Būtiski, ka 66% no plānotā apjoma ir stādi, kas audzēti ar modernām tehnoloģijām, ir kvalitatīvi un jau iekarojuši pircēju atzinību.

Svarīgi, ka pircējam kokaudzētavas piedāvā iespēju apstrādāt stādus pret iespējamajiem kukaiņu bojājumiem pēc iestādīšanas meža platībās. Šim mērķim šobrīd tiek izmantots videi daudz draudzīgāks un efektīvāks sistēmas darbības insekticīds, nekā tas bija iepriekšējos gados. Ņemot vērā, ka insekticīds uzsūcas auga audos, tas nenonāk apkārtējā vidē, nenoskalojas ar lietu un ilgāk saglabā aizsargājošo iedarbību.

Mūsuprāt, ir svarīgi, ka lielākā daļa LVM Sēklas un stādi audzēto stādu ir selekcionēti, kas atbilst ģenētiskajai kvalitātei „uzlabots” vai pat „pārāks”, jo sēklas to audzēšanai ir ievāktas īpašās sēklu plantācijās. Šādu stādu pielietošana dod iespēju paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20% kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%.

Kokaudzētavas arī ir gatavas pieņemt atpakaļ izlietoto iepakojumu – plēves maisus un kartona kastes, jo ir noslēgti līgumi ar iepakojuma ražotājiem par iespēju tos nodot pārstrādei.

 

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienība LVM Sēklas un stādi novēl visiem veiksmīgu meža atjaunošanas sezonu gan pavasarī, gan vasarā, gan rudenī