02 • 04 • 2007

LVM ir mizgrauža ierobežošanas plāns

Ievērojot egļu astoņzonu mizgrauža masveida savairošanās prognozes, akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (LVM) tāpat kā pagājušajā gadā izstrādājusi mizgrauža bojājumu ierobežošanas plānu, kura galvenais uzdevums ir definēt saimnieciskās darbības nosacījumus, lai neveicinātu papildus mizgrauža bojājumus mežaudzēm.

Izvērtējot mizgrauža savairošanās intensitāti 2006. gadā, LVM visus savā pārraudzībā esošos mežus sadalīja trijās mizgrauža savairošanās riska grupās – augsta, vidēja un zema, katrai no tām noteikti atšķirīgi saimnieciskās darbības un meža aizsardzības veikšanas nosacījumi.

Meža aizsardzības pasākums mizgrauža bojājumu ierobežošanā, vietās, kur nesen veikta, vai tiks veikta skujkoku ciršana kailcirtē ir feromonu slazdu lietošana. Vairāk par to informē LVM Mežs direktors Edvīns Zakovics: „LVM 2007. gada pavasarī–vasarā plāno izvietot aptuveni 11 000 feromonu slazdu. Lietošanas apjoms būs atkarīgs no tā, cik būs to izvietošanai piemērotu vietu, kas ir pamatnosacījums to efektīvai izmantošanai mizgrauža vabolīšu ķeršanai. Domājot par visu Latvijas mežu aizsardzību, LVM pagājušajā gadā nodeva 500 feromonu slazdus un atbilstošu skaitu dispenseru Valsts meža dienestā rīcībā izvietošanai privātajos un citu īpašnieku mežos, kuros ievietojot jaunus dispenserus var izmantot arī šogad. Nepieciešamības gadījumā LVM ir gatavi sniegt atbalstu arī šajā sezonā.”

Galvenā mizgrauža bojājumu ierobežošanas metode ir saprātīga (ievērojot izvirzītos nosacījumus) saimnieciskās darbības veikšana skujkoku mežaudzēs un nepieciešamības gadījumā invadēto (kaitēkļa bojāto) egļu audžu operatīva nociršana kailcirtē, nodrošinot kaitēkļa, kas vēl atrodas savā attīstības stadijā zem koka stumbra mizas, aizvešanu no meža, tā pasargājot citas apdraudētās audzes no mizgrauža bojājumiem.