13 • 04 • 2006

Cirsmu atliekas enerģētikā

Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava kopā ar Zviedrijas meža attīstības institūtu Skogforsk  AS Latvijas valsts meži uzdevumā veica veica zinātniskās izpētes darbu „Enerģētisko šķeldu ražošanas apjomu un pašizmaksas aprēķinu metodika ar hārvesteru izstrādātās kailcirtēs”.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijā gada laikā iespējams savākt un izmantot kurināšanai aptuveni 2,5 miljonus m3 ciršanas atlieku. Ciršanas atlieku apjoma teorētiskai novērtēšanai izmantota zviedru programmas “Skogforsk Yield” latviskota versija. Ar programmu iegūtie rezultāti pārbaudīti praksē, novērtējot 21 uzmērīto cirsmu un izstrādājot trīs atšķirīgas cirsmas, kas izraudzītas ciršanas atlieku sagatavošanai raksturīgākajos meža tipos. Projekta gaitā tika izmēģināti divi kurināmā sagatavošanas paņēmieni. Vienā gadījumā ciršanas atliekas tika pievestas augšgala krautuvē, šķeldotas ar mobilo šķeldotāju un patērētājam piegādāts gatavs kurināmais. Otrā gadījumā – no meža izvesti un patēriņa vietā nogādāti tiek ciršanas atlieku saiņi, ko pēc tam ar stacionāro šķeldotāju smalcina jau piegādes vietā. Ciršanas atlieku saiņošana šajā gadījumā tika veikta ar saiņotāju “Timberjack 1490”, kas pētījuma nolūkiem tika atvests no Zviedrijas. “Pētījums liek domāt, ka ciršanas atlieku saiņošanas tehnoloģija ir izdevīgāka par to pievešanu ceļa malā un šķeldošanu ar mobilo šķeldotāju,” spriež "LVM Apaļokokoksnes piegādes" diektors Andris Balodis.

“Projekts apliecinājis, ka pieejamo resursu apjoms ir pārsteidzoši liels, pakalpojumu sniedzēji spēj strādāt profesionāli, ar visu tiek galā, un produkcijai – gan šķeldai, gan saiņiem – ir pircēji,” rezumē Andris Balodis. “Tas nozīmē, ka varam produktu attīstīt un virzīt tirgū. Iegūto informāciju izmantosim tālāko lēmumu pieņemšanai un ražošanas organizēšanai.” Tālākā nākotnē LVM plāno pievērsties arī ciršanas atlieku kurināmā sagatavošanai krājas kopšanas cirtēs, savukārt par celmu izmantošanu pagaidām domāts netiek.

 

 Cirsmu atlieku kurināmā sagatavošana LVM.ppt