10 • 05 • 2006

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ir sašutusi par privātpersonas patvaļīgu rīcību, aizturot LVM piederošos koku stādus

Realizējot savas zemes lietotāja tiesības, LVM darbinieki otrdien, 9. maijā, ieradās Madonas rajona Kalsnavas pagasta koku stādu audzētavā „Mežvidi”, lai sagatavotu un stādīšanai mežā transportētu 400 000 stādu, turpinot apmežot 2005.gada janvāra viesuļvētrā izpostītās mežu platības. Taču pusdienlaikā stādaudzētavā ieradās Edmunds Litiņš,  kurš uzdevās par jauno zemes īpašnieku, un patvaļīgi aizliedza izvest LVM piederošos stādus no teritorijas, aizslēdzot izbraukšanas vārtus ar savu atslēgu un ar automašīnu bloķējot ceļu. Pēc LVM un Valsts policijas darbinieku prasības Edmunds Litiņš nespēja uzrādīt ne zemes īpašuma pirkuma līgumu, ne Zemesgrāmatas aktu, kas apliecinātu, ka persona ir jaunais zemes īpašnieks.

LVM rīcībā ir visa nepieciešamā dokumentācija, kas pierāda, ka „Mežvidos” audzētie stādi pieder LVM. To apliecina stādu pirkuma līgums un preču pavadzīmes, kā arī zemes nomas līgums ar zemes īpašnieku, kas ir spēkā līdz 2010. gada 31. jūlijam. Vēl šorīt – 10. maijā – Zemesgrāmatu aktu izdruka apliecina, ka stādaudzētava joprojām pieder zemes īpašniekam, ar kuru LVM ir noslēgusi zemes izmantošanas līgumu.

 

„Mēs esam neizpratnē un sašutuši par šīs privātpersonas patvaļīgo rīcību, aizturot LVM piederošu īpašumu. Aptuveni 400 000 stādi, kas ir izrakti no augsnes un sagatavoti transportēšanai uz meža stādīšanas vietām, joprojām ir aizturēti un atrodas privātpersonas bloķētajā teritorijā. Tuvākās diennakts laikā šie stādi aizies bojā un tas nodarīs LVM ievērojamus zaudējumus,” skaidro struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns. Diemžēl arī atkārtota LVM prasība atļaut izvest stādus tika noraidīta. Ar 400 000 stādu, kas kuru katru brīdi var aiziet bojā, varētu apmežot vairāk nekā 100 ha meža zemes, kas ir ļoti būtiski pērnā gada janvāra viesuļvētras postošo seku pilnīgai novēršanai. „Aizturēto stādu nokalšana LVM nodarīs aptuveni 15 500 latu lielus zaudējumus. Kad zaudējumi būs precīzi aprēķināti, tajā skaitā par LVM darbinieku un tehnikas dīkstāvi, LVM pret Edmundu Litiņu, vērsīsies tiesā, lai piedzītu uzņēmumam nodarītos zaudējumus,” norāda Guntis Grandāns.

 

Papildus informācija:

 

Tomass Kotovičs

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Tel. 7805432 vai 29408866