10 • 05 • 2006

Notikuši grāmatas „Mežu zemē Latvijā” atvēršanas svētki

Šodien, klātesot abiem autoriem – Imantam Ziedonim un Rimantam Ziedonim –  notika grāmatas „Mežu zemē Latvijā. Aicinām ceļā!” atvēršanas svētki.

Apsveikuma vēstulē grāmatas autoriem Ministru prezidents Aigars Kalvītis raksta: „Imanta un Rimanta Ziedoņu jaunā grāmata „Mežu zemē Latvijā” ir nenovērtējams ieguldījums tautas mīlestības stiprināšanā pret savas zemes dabu. Smalki un tēlaini Latvijas skaistāko mežu apraksti burtiski aicina doties ceļā un redzēt to visu savām acīm, redzēt no jauna, atgriezties vietās, kurās jau kādreiz ir būts. (…) Es ceru, ka šī grāmata neiegulsies dabasskatu albumu plauktos, bet tiks nolasīta un nobružāta neskaitāmās ceļasomās, automašīnās, tā noteikti noderēs, plānojot ikvienas skolas, klases vai ģimenes ceļojumu, vienalga – vasarā vai ziemā. Šīs grāmatas lasītājiem es gribētu, autoru vārdiem runājot, novēlēt – lai kājām nepieaug istabas čības, lai Latvijas mežu skaistums dod spēku un prieku. Un lepnumu par savu zemi – Latviju.”

 

AS „ Latvijas valsts meži” (LVM) prezidents Roberts Strīpnieks, atklājot svinīgo pasākumu, sacīja: „Tas nav ceļvedis, tā ir brīnišķīga grāmata, kuras sarakstīšanai cilvēks, kura acīs ir latviešu tautas sirdsapziņa, ir veltījis trīs gadus. Gribu pateikt milzīgu paldies grāmatas autoriem Imantam un Rimantam Ziedoņiem, izdevniecībai „Lauku Avīze” un LVM cilvēkiem, kas palīdzēja grāmatas tapšanā.”

 

„Mums bija liels prieks vairākus gadus staigāt un bradāt pa Latvijas mežiem un pārliecināties, ka tur viss notiek harmoniski, tur nav neirožu, tur nav melnā PR, tur nav steigas. Grāmatas galvenais mērķis bija apzināt vērtības, kas atrodamas Latvijas mežos – kultūrvēsturiskās vērtības, pilskalni, vērtīgas koku audzes un biotopi, krāteri un daudz kas cits,” stāstīja viens no grāmatas autoriem – Rimants Ziedonis.

 

Savukārt Zemkopības ministrijas Meža politikas departamenta direktors Jānis Birģelis uzsvēra, ka šīs grāmatas sarakstīšana un izdošana ir svētki visai Latvijai. „Šī ir grāmata par Latviju, par Latvijas dabu, kultūru, vēsturi, cilvēkiem. Meža un divu dzejnieku sadarbība ir devusi ļoti lielu un paliekošu devumu Latvijas kultūrā,” teica Jānis Birģelis.

 

Grāmatu izdevusi izdevniecība „Lauku Avīze”, grāmatas tapšanā ļoti lielu darbu ieguldījuši LVM darbinieki. Šī ir un unikāla grāmata, jo piedāvā katram iepazīties ar visām tām dabas un kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas sastopamas Latvijas mežos. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta ar izcilā dabas fotogrāfa Andra Eglīša fotogrāfijām, atrast katru aprakstīto vietu palīdzēs kartes grāmatas pielikumā. Turklāt grāmata sastādīta tā, lai ikviens to varētu izmantot, dodoties mežā – grāmatā tiek piedāvāti dažnedažādi pastaigu un ekskursiju maršruti visā Latvijā. Grāmata ir nopērkama grāmatnīcās.