08 • 05 • 2006

Kalsnavas kokaudzētava saņem balvu par labākajiem Latvijas stādiem

Aprīļa beigās Jelgavas pilī un pils parkā norisinājās trešā Latvijas stādu parāde, ko organizē Stādu audzētāju biedrība. Neiztrūkstoši dalībnieki Latvijas stādu parādē bija arī AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” Kalsnavas, Jelgavas, Pļaviņu un Strenču kokaudzētavas.

Jau no pirmās parādes 2004. gadā galvenais moto sarīkojumam ir tieši Latvijā audzēto stādu tirdzniecība. Arī šogad pircējiem ar nelieliem izņēmumiem tika piedāvāti dažādi vietējo ražotāju stādi – vasaras puķes, ziemcietes, augļu koki, rozes, par dažu veidu dārzeņi. Taču galveno piedāvājumu, protams, veidoja dekoratīvie koku un krūmu stādi, kurus piedāvāja pavisam 38 kokaudzētavas un individuālie ražotāji.

 

Jau par tradīciju Stādu parādē kļuvusi dažādu nominācijas un balvu piešķiršana, izvērtējot gan nopietnus dalībnieku „parametrus”, gan atstājot vietu arī jautrībai.

 

Nopietnajos parametros par vislabāk noformēto tirdzniecības vietu atzinību saņēma Strenču kokaudzētava, bet Kalsnavas kokaudzētava savukārt – atzinību par bargajā ziemā vislabāk un kvalitatīvāk saglabātajiem stādiem.

 

Kalsnavas arborētums šogad pirmo reizi piedalījās parādē un vienīgais pircējiem piedāvāja dekoratīvo koku un krūmu sēklas, tāpēc mazāk nopietno nomināciju kategorijā izpelnījās ievērību kā „lielākais sēklinieks”.

 

Latvijas stādu parāde 2006 ir beigusies. Svētki ir pagājuši, sākas atkal jauns darba cēliens, lai nākamajā gadā pircējus iepriecinātu ar vēl plašāku sortimentu un vēl skaistākiem augiem. Tomēr stādīšanas sezona ir tikai pašā sākumā, tāpēc „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas aicina pircējus pie sevis visu pavasari, vasaru un rudeni. Pēc jaunākajām tehnoloģijām audzētos stādus var stādīt jebkurā laikā, ja tikai lāpstu var zemē dabūt. Mūsu stādus šogad var iegādāties nu jau astoņās vietās! Uz tikšanos Kalsnavas, Pļaviņu, Jelgavas, Popes, Valmieras, Strenču kokaudzētavā un Daugavpils un Lielvārdes stādu realizācijas laukumā!