10 • 07 • 2006

Zebrus ezerā noķerts izcils zandarts

 

5. jūlija vakarā, makšķerējot no laivas ar pludiņmakšķeri, 5,6 kg smago un 92 cm garo zivi noķēra Aldis Sāvičs. „Esmu makšķernieks no bērnu dienām, bet līdz šim vairāk makšķerēju citas zivis. Zandarts ir sportiska un interesanta zivs, tāpēc šoreiz ar draugiem pievērsāmies tam,” stāsta veiksmīgais makšķernieks. „Acīmredzot zandartam bija iepatikusies mana ēsmas zivtiņa – vīķe. Pēc aptuveni desmit minūšu ilgas nokausēšanas izdevās zivi dabūt laivā.” Aldis uzsver, ka svarīgi izmantot zivij „pazīstamu” ēsmu – tajā pašā ūdenstilpē dzīvojošu zivi. „Zandarts ir skaista zivs, tiešām skaista, jābrauc tik un jāķer!” piebilst makšķernieks. Šovasar Zebrus ezerā noķerti jau vairāki lieli zandarti, piemēram 4,8 kg smags 1. jūlijā, bet ezera ūdeņos mīt vēl daudz pamatīgu makānu.

Atgādinām, ka pašlaik risinās konkurss par lielāko zivi LVM apsaimniekotajos ezeros. Konkurss notiek no 1. jūlija līdz 31. oktobrim. Katrā ezerā tiek vērtēta vienas, konkrētas sugas zivis: Tērvetes ezerā – karpas, Lielauces ezerā – asari, Zebrus ezerā – zandarti, Kaņiera ezerā – līdakas.

Lieliski lomi makšķerniekus regulāri sagaida arī citos LVM apsaimniekotajos ezeros. Piemēram, 17. jūnijā Tērvetes (Gulbju) ūdenskrātuvē no laipas ar gruntsmakšķeri noķerts 82,5 cm garš un 4,7 kg smags zandarts, bet 1. maijā Kaņiera ezerā noķerta 12 kg smaga līdaka.

Rūpējoties par makšķernieku lomiem, uzņēmums katru gadu savos ezeros ielaiž tūkstošiem zivju mazuļu. Šogad LVM darbinieki Zebrus ezerā ielaida 100 tūkstošu līdaku kāpuru, Lielauces ezerā – 50 tūkstošu, Kaņiera ezerā – 200 tūkstošu, un Tērvetes (Gulbju) ūdenskrātuvē – 50 tūkstošu līdaku kāpuru. Papildus pagājušā gada rudenī Kaņiera un Zebrus ezeros tika ielaisti 500 kg ataudzētu līdaku mazuļu.

"Latvijas valsts meži" pie visiem saviem apsaimniekotajiem ezeriem piedāvā iespēju aktīvai atpūtai gan ģimenēm, gan organizācijām – sākot ar makšķerēšanu un zivju zupas vārīšanu līdz pat iespējai organizēt lielākus sporta un atpūtas pasākumus.