21 • 10 • 2024

Konstatē retas sēņu un sūnu sugas izcilas kvalitātes biotopā

glotaina daudzvalite multiclavula mucida s

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimnieko lielāko daļu sauszemes Eiropas Savienības (ES) nozīmes aizsargājamo teritoriju tīkla Natura 2000. Veicot ikdienas darba pienākumus, LVM Ziemeļlatgales reģiona vecākais plānotājs Kārsavas meža iecirknī fiksējis meža nogabalu ar Latvijā retu ES nozīmes biotopu, kas būs vērtīgs papildinājums plānotajam Natura 2000 teritoriju tīkla paplašinājumam.

Pēc LVM Ziemeļlatgales reģiona vecākā plānotāja atklātā meža nogabala ar aizsargājama biotopa pazīmēm, teritoriju apsekoja uzņēmuma vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis. Izvērtējot nogabalu, eksperts tajā konstatēja ES nozīmes un Latvijā īpaši aizsargājamu, izcilas kvalitātes  biotopu Minerālvielām bagāti avoti un avoksnāji, kas ir viens no retāk sastopamiem aizsargājamajiem biotopiem Latvijā.

Biotopā tika konstatēta īpaši reta sēņu suga – gļotainā daudzvālīte Multiclavula mucida. Sēnes augļķermeņi ir tikai dažus milimetrus lieli, tie aug uz satrupējušas koksnes ar aļģu klātbūtni un tā tiek uzskatīta par dabisku meža biotopu indikatorsugu. Ģeotelpisko datu bāzē LVM GEO pavisam reģistrēti 48 šīs sugas novērojumi, visi fiksēti valsts austrumu daļā.

Apsekošanas laikā biotopā tika konstatēta arī plaša īpaši aizsargājamas sūnas – tūbainās bārkstlapes Trichocolea tomentella – atradne, kā arī vairākas citas dabiskajiem meža biotopiem raksturīgas sūnu un sēņu sugas.

Jaunatklātajai teritorijai noteikts LVM brīvprātīgi aizsargājamās teritorijas statuss un piešķirts atbilstošs apsaimniekošanas mērķis  – dabas aizsardzība bez saimnieciskās darbības.

Šis biotops būs vērtīgs papildinājums plānotajam Natura 2000 teritorijas paplašinājumam esošā 46 hektārus lielā dabas lieguma “Motrines ezers” paplašinājumam abos virzienos.

ES nozīmes biotops Minerālvielām bagāti avoti un avoksnāji Latvijā sastopams aptuveni 240 hektāros lielo upju ielejās, gravu kompleksos un citviet. Biotops veidojas, izplūstot virszemē  vāji skābiem vai neitrāliem pazemes spiedes ūdeņiem ar zemu kalcija koncentrāciju.

Lasīt vairāk: