11 • 10 • 2024

Uzsākti Skrīveru dendroloģiskā parka sakopšanas darbi

arboristi

Atbilstoši izstrādātajam Skrīveru dendroloģiskajā parka rekonstrukcijas plānam, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākusi 110 veco koku kopšanas darbus, piesaistot sertificētus arboristus. Darbu veikšanas vietas ir norobežotas, tāpēc parka apmeklētāji aicināti ievērot piesardzības pasākumus un sekot līdzi teritorijā izvietotajām informācijas zīmēm.

“2023. gadā tika izstrādāts Skrīveru dendroloģiskā parka rekonstrukcijas plāns, analizējot parka stāvokli, vēsturisko parka attīstību un, uzklausot interesentu, pašvaldības un valsts institūciju pārstāvju ieteikumus parka tālākai apsaimniekošanai. Tā kā plāns paredz daudzgadu periodā veicamas darbības, šoruden sākam īstenot pirmos darbus,” skaidro LVM Vidusdaugavas reģiona meža apsaimniekošanas plānošanos vadītājs Jānis Belickis.

Līdztekus veco koku kopšanai līdz šī gada beigām paredzēts uzstādīt stacionāru tualeti, veikt kopšanas darbus, atbrīvojot no nevēlamo koku un krūmu sugām skatu laukumu uz Daugavu pretī jaunajai pilij. Skrīveru dendroloģiskā parka sakopšanas darbus uzrauga un atbalsta LVM dendroloģijas eksperts.

Skrīveru dendroloģiskais parks ir nozīmīgs Latvijas un Eiropas vēstures, dendroloģijas, muižu parku ainavu un kultūras mantojums. Tajā aug unikāli svešzemju koku stādījumi. LVM parku apsaimnieko kopš 2000. gada, veicot parka uzturēšanas un attīstīšanas darbus. Skrīveru dendroloģiskais parks kopā ar svešzemju koku stādījumiem aizņem 392 ha, tajā sastopamas apmēram 300 introducētās koku un krūmu sugas. Kopš 1977. gada 17 ha lielais Skrīveru dendrārijs ir aizsargājams dabas objekts. Dendrāriju katru gadu apmeklē dendrologu delegācijas no dažādām Eiropas valstīm.

lvm 25 bez fona

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi divus miljardus eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

Lasīt vairāk: