05 • 08 • 2024

Rekultivēta LVM apsaimniekotā derīgo izrakteņu ieguves vieta “Ezeri-2”

20240417 090447

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pabeigusi derīgo izrakteņu ieguves vietas “Ezeri-2” rekultivāciju. Pēc rekultivācijas 3 hektāru platībā ir ierīkota ūdenstilpne, bet vēl 2,65 hektāros drīzumā tiks iestādīts jauns mežs.

Derīgo izrakteņu ieguves vietā “Ezeri-2”, kas atrodas Ķekavas novada Daugmales pagastā, tika iegūta smilts un smilts-grants. Derīgo izrakteņu ieguve tika uzsākta 2021. gadā un izstrādes laikā kopumā iegūti 400 155 m³ smilts un 30 325 m³ smilts-grants. Derīgie izrakteņi izmantoti sabiedrībai nozīmīgu objektu būvniecībā, piemēram, Ķekavas apvedceļa, Baldones ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas un Ķekavas Rimi veikala būvniecībā. 

Kad LVM apsaimniekotajā derīgo izrakteņu ieguves vietā “Ezeri-2” šī gada pavasarī derīgo izrakteņu ieguve bija pilnībā pabeigta, tika veikti rekultivācijas darbi. Vietās, kur ieguve tika veikta zem gruntsūdens līmeņa, ir ierīkota ūdenstilpne aptuveni 3 ha platībā, savukārt atlikušie 2,5 ha tiks apmežoti un jau pavisam drīz tur augs jaunais mežs. Rekultivācijas darbu ietvaros ir veikta nogāžu un teritorijas izlīdzināšana, planēšanas darbi 2,65 ha platībā, kā arī sakārtota infrastruktūra – demontētas robežzīmes, vārti un informatīvās zīmes.

“Karjera rekultivācija ierasti noslēdzas ar rekultivācijas komisiju, kurā piedalās vietējās pašvaldības, Valsts vides dienesta un licences turētāja pārstāvji. Arī pabeidzot “Ezeri-2” rekultivāciju komisija uz vietas veica kontroli un pārliecinājās, ka rekultivācijas gaitā teritorija ir sakārtota un darbi ir veikti atbilstoši ieguves projekta norādījumiem,” skaidro “LVM Zemes dzīles” ražošanas vadītājs Edgars Ugulis.  

Rekultivācija ir daļa no atbildīgas un ilgtspējīgas derīgo izrakteņu ieguves, kas ļauj efektīvi apsaimniekot LVM valdījumā esošās zemes, tirgū piedāvājot tautsaimniecībai nepieciešamos zemes dzīļu produktus un palielinot apsaimniekoto zemju vērtību. LVM apsaimnieko vairāk nekā 100 minerālo materiālu ieguves vietas, kuras atrodas visā Latvijas teritorijā. Karjeru izveides vietas tiek rūpīgi izvēlētas, lai nodrošinātu uzņēmuma un tautsaimniecības vajadzību pēc smilts, smilts-grants un citiem derīgajiem izrakteņiem un vienlaikus to ieguve neradītu risku videi. Derīgo izrakteņu ieguves vietās LVM piedāvā sagatavot minerālo materiālu maisījumus atbilstoši pasūtītāja vēlmēm, ievērojot derīgo izrakteņu ieguves vietā pieejamos resursus.

Lasīt vairāk: