11 • 07 • 2024

Pelēču ezera purvā notiks izglītojošs pasākums, atklājot šī gada koku – zemo bērzu

Lai labāk iepazītu zemo bērzu, ko Latvijas Dendrologu biedrība nominējusi par 2024. gada koku, un atklātu purvam raksturīgās vērtības, 21. jūlijā no plkst. 11 līdz 14.00 interesenti aicināti piedalīties izglītojošā pasākumā Pelēču ezera purva takā, kas atrodas Preiļu novadā.

Izzinošajā pasākumā, ko organizē AS “Latvijas valsts meži” (LVM), Latvijas Dendrologu biedrība un Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centrs, interesentiem būs iespēja apskatīt bērzu zaru izstādi, kopā ar dendrologiem un vides ekspertiem izstaigāt purva taku, labāk iepazīstot purvam raksturīgo ainavu, ekosistēmu, kā arī apskatot augošo zemo bērzu un citus purva iemītniekus. Mazākajiem pasākuma dalībniekiem būs sarūpētas izglītojošas spēles un daudz citu aktivitāšu.

zemais berzs

Zemais bērzs ir viena no četrām Latvijā savvaļā sastopamajām bērzu sugām. Āra bērzs un purva bērzs ir lieli koki ar raksturīgo balto mizu, savukārt pārējās bērzu sugas – nelieli krūmi. Zemo bērzu Latvijā var sastapt samērā reti – vairāk Latvijas austrumu un ziemeļu daļā. To var novērot pārejas un zāļu purvos, pārmitros zālājos, kā arī pārpurvotos ezeru krastos un mitros, skrajos mežos. Zemo bērzu apdraud pārmitru zālāju, zāļu un pārejas purvu aizaugšana ar lielākiem krūmiem un kokiem, kā arī mitrāju nosusināšana un pārveidošana.

LVM kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā izveidojis un uztur vairāk nekā 300 bezmaksas atpūtas vietas visā Latvijas teritorijā, ļaujot ikvienam iedzīvotājam atpūsties pie dabas labiekārtotās atpūtas vietās ar soliem, galdiem, nojumēm un īpaši ierīkotajām ugunskura vietām. Visas tūrisma vietas ērti atrodamas mammadaba.lv tīmekļvietnē. Pelēču ezera purvs ir nozīmīga pārejas purvu un slīkšņu aizsardzības vieta, kas veidojas, aizaugot Pelēču ezeram. Tajā ir sastopamas retas vaskulāro augu un sūnu sugas. Turklāt šovasar – 3,5 metru augstā skatu platforma, kas atrodas Pelēču ezera purvā, ir viena no vietām, kur vērot ne vien īpašo purva ainavu, bet arī piedalīties vides spēlē “Latvijas Meža dēkainis”. 

dekainis2

 SPĒLE "LATVIJAS MEŽA DĒKAINIS"