09 • 07 • 2024

Ūdens ņemšanas vietas – uguns apsardzības nodrošināšanai

udens nemsanas vieta 30.05.2024 1

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) katru gadu uztur esošās un izbūvē jaunas ūdens ņemšanas vietas pie meža autoceļiem. Ūdens ņemšanas vietas galvenokārt paredzētas uguns apsardzības nodrošināšanai, lai Valsts meža dienestam un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būtu pieejami papildu ūdens krājumi meža ugunsgrēku dzēšanai.  

“Iespējami mazāks attālums līdz tuvākajai ūdenstilpnei ir ļoti nozīmīgs, lai ātrāk lokalizētu meža ugunsgrēku. Ūdens ņemšanas vietas ierīko ar aprēķinu, lai tās apkalpotu LVM apsaimniekoto teritoriju 3 km rādiusā ap šo vietu un šādi būtu nosegtas 80 % no LVM apsaimniekotās teritorijas,” skaidro LVM Zemgales reģiona vecākais meža infrastruktūras speciālists Aivis Holkins.

udens nemsanas vietas 19.04.2024 sumuldas cels

Ūdens ņemšanas vietas tiek projektētas līdz 300 kvadrātmetru platībā un 2 līdz 3 metru dziļumā, hidroloģiski piemērotās ieplakās pēc tipveida vai individuāliem projekta risinājumiem. Savukārt, uzturot ūdens ņemšanas vietas, tiek veikta gultnes tīrīšana no dūņām, sanesumiem. Pie ūdens ņemšanas vietām tiek uzstādītas atvairbarjeras, kas aprīkotas ar atstarotājiem, lai uzlabotu transportlīdzekļu kustības drošību.

udens nemsanas vietas 19.04.2024 isais cels

Ūdens ņemšanas vietas izmanto arī meža dzīvnieki un putni, lai veldzētos un padzertos. 

Šobrīd LVM apsaimniekotajā teritorijā ir 2793 ūdens ņemšanas vietas. Tās ir gan mākslīgi veidotas, gan iekārtotas pie dabiskajām ūdenstecēm un ūdenstilpēm.

Lasīt vairāk: