19 • 07 • 2024

Allažu pagastā atvērta jauna derīgo izrakteņu ieguves vieta “Dūkas”

atsegsana

“LVM Zemes dzīles” mērķtiecīgi attīsta derīgo izrakteņu ieguves vietu tīklu, lai nodrošinātu tautsaimniecības vajadzībām nepieciešamos resursus – augstvērtīgus minerālos materiālus un to maisījumus arvien jaunās ieguves vietās visā Latvijā. Šī gada jūnijā “LVM Zemes dzīles” atvēra jaunu derīgo izrakteņu ieguves vietu “Dūkas”, kas atrodas Rietumvidzemes mežsaimniecības teritorijā, Siguldas novada Allažu pagastā.

Atradne izvietota aptuveni 200 metrus uz rietumiem no reģionālā autoceļa un nepilnu 4 km attālumā uz dienvidrietumiem no apdzīvotas vietas Inčukalns.

karte karjeri

Derīgo izrakteņu ieguves vietas kopējā platība ir 13,6 ha, kas sadalīta trīs sektoros. Derīgo izrakteņu ieguves uzsākšanai ir atvērts karjera pirmais sektors 7 ha platībā, kur ieguvei šobrīd pieejami 400 000 m3 smilts. Veicot atsegšanas darbus, derīgo izrakteņu ieguves vietas visbiežāk tiek atsegtas pa ieguves sektoriem, atsedzot platību pamazām, atbilstoši plānotajam pieprasījumam.

“Atsegšanas darbu rezultātā no derīgo izrakteņu ieguves vietas “Dūkas” tika noņemti teju 15 000 m3 segkārtas – augsne, nederīgā grunts, celmi, kas sedza smilti.  Noslēdzoties ieguves darbiem, noņemtā segkārta tiks izmantota ieguves vietas rekultivācijā, sagatavojot karjera nogāzes ar auglīgu augsni. Atbilstoši ieguves vietas projektam, paredzēts, ka karjera teritorija pēc minerālo materiālu ieguves lielākajā platībā būs ūdenstilpne, atsevišķās platībās tiks veikta meža stādīšana, skaidro “LVM Zemes dzīles” ražošanas vadītājs Edgars Ugulis.

dukas atsegsana

Par minerālo materiālu iegādes iespējām derīgo izrakteņu ieguves vietā “Dūkas” interesenti aicināti sazināties ar “LVM Zemes dzīles” klientu attiecību speciālistu Jāni Samušu (tālr.  22338854, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.), kā arī sekot līdzi mājaslapā publicētajai informācijai.

LVM apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā. Ieguves vietu izveidei atvelētās vietas tiek rūpīgi izvēlētas, lai neradītu risku videi, taču vienlaicīgi nodrošinātu uzņēmuma un tautsaimniecības vajadzību pēc smilts, smilts-grants un citiem derīgajiem izrakteņiem. Visas “LVM Zemes dzīles” derīgo izrakteņu ieguves vietas var aplūkot vietnē https://zemesdziles.lvm.lv/

Lasīt vairāk: