27 • 06 • 2024

Karjers nav peldvieta

20190916 145620

Paaugstinoties vidējai gaisa temperatūrai, pieaug arī peldēt gribētāju un atpūtnieku vēlme pēc veldzēšanās ūdenī. Tomēr ne visas ūdenstilpnes ir piemērotas un drošas peldēšanai. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atgādina, ka karjeri jeb derīgo izrakteņu ieguves vietas nav piemērotas peldēšanai vai atpūtas pasākumu rīkošanai dabā.  

Atpūtnieki aicināti pievērst uzmanību informācijai un aizliegumiem, kas norādīti pie karjeriem uzstādītajās zīmēs. Peldēšana derīgo izrakteņu ieguves vietās ir kategoriski aizliegta, jo tā ir bīstama.

“Ūdenstilpnes karjera teritorijās veidojas derīgo izrakteņu ieguves procesā – izsmeļot minerālos materiālus, kuri atrodas zem gruntsūdens līmeņa, kā rezultātā veidojas neregulāru formu ūdenstilpnes, ar  īpaši stāviem, teju vertikāliem krastiem, kas var iegrūt un peldētājiem var būt īpaši bīstami. Papildus ir jāpiemin, ka ūdenstilpnes dziļumi arī var būt izteikti mainīgi un nevienmērīgi, dziļākajās vietās sasniedzot pat 10 metru dziļumu,” skaidro "LVM Zemes dzīles" ražošanas vadītājs Kārlis Volfs.

Kā atpazīt karjera teritoriju?

Visas aktīvās LVM derīgo izrakteņu ieguves vietas ir aprīkotas ar slēdzamiem vārtiem un zemes valni ap karjera ārējo robežu, lai ierobežotu iekļūšanu teritorijā. Ja vārti ir atstāti vaļā, konkrētajā atradnē notiek derīgo izrakteņu ieguve. Tāpat šādās vietās ir uzstādītas informatīvās zīmes, kurās norādīts atradnes nosaukums, kontaktinformācija, kā arī informācija par drošības pasākumiem un ierobežojumiem, kādi jāievēro atrodoties karjera teritorijā.

iz zinai

Plānojot atpūtu vasarā, informācija par plašajām atpūtas iespējām labiekārtotās vietās Latvijas valsts mežos atrodama tīmekļvietnē www.mammadaba.lv. Tāpat lietotne “LVM GEO Mobile” palīdzēs vieglāk sasniegt izvēlēto galamērķi un neļaus apmaldīties.

LVM atgādina, ka peldēšanai ieteicams izvēlēties kādu no pašlaik 59 Latvijā reģistrētajām oficiālajām peldvietām, kuru saraksts atrodams te: https://www.vi.gov.lv/lv/peldvietu-saraksts  

Lai pelde būtu droša:

  1. jāmāk peldēt vai jāprot izmantot glābšanas veste, ja peldētprasme ir nepietiekama;
  2. jāizvēlas droša peldvieta,kasnav aizaugusi, kur krasts ir lēzens, ar cietu pamatu un ūdens ir stāvošs;
  3. nepeldēties stiprā vējā, naktī vai negaisa laikā;
  4. peldēties vismaz +18 grādu siltā ūdenī;
  5. ūdenī iet lēnām, nelēkt;
  6. nepeldēties vienam un brīdināt citus, ko darīsi ūdenī;
  7. pie pirmām noguruma pazīmēm doties atpūsties krastā;
  8. nenovērst uzmanību no bērniem, kuri peld;
  9. nepeldēt alkohola reibumā.