21 • 06 • 2024

Vasaras saulgriežu svinības Latvijas valsts mežos

kartina ligo 2024

Vasaras saulgriežos daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas baudīt atpūtu dabā, dodoties pārgājienos vai nakšņojot teltīs vai starp kokiem iekārtos šūpuļtīklos. Lai atpūta būtu droša un patīkama, AS “Latvijas valsts meži”(LVM) atgādina, ka brīvā laika pavadīšanai mežā, ikvienam jāievēro noteikumi, kā piemēram, ugunsdrošības prasības.

LVM apsaimniekotajos mežos netrūkst piemērotu vietu vasaras saulgriežu svinēšanai – starp vairāk nekā 350 tūrisma vietām visā Latvijā, ikviens atradīs sev piemērotāko – ar īpaši ierīkotu ugunskura vietu, koka galdiem un soliem, un pat ar koka nojumi. Ugunskurus aizliegts kurt ārpus īpaši tam ierīkotajām atpūtas vietām, kamēr spēkā ir meža ugunsnedrošais laikposms. Pirms doties prom, ugunskura vieta noteikti jāsakopj, jāpārliecinās, ka uguns ir nodzēsta, uzlejot tai ūdeni.

atputasvieta

Kur var nakšņot?

Ārpus aizsargājamām teritorijām telšu celšana ir atļauta jebkurā meža vietā un laikā. Savukārt kāpās, dabas liegumos un ūdeņu aizsargjoslās apmetni drīkst celt tikai īpaši norādītās vietās. Apmetni vislabāk izveidot pirms tumsas. Noteikti jāizvēlas vieta tālāk no zvēru takām. Lai neapmaldītos un iepazītu mežu skaistumu, izvēloties tīkamāko atpūtas vieta un teltsvietu, ikviens līgotājs un dabā gājējs aicināts izmantot LVM GEO lietotni.

Iedvesma saulgriežu rituāliem

Saulgriežu rituāliem un svinībām var iedvesmoties, klausoties LVM podkāsta ”Dabā gājējs” 47. epizodei. Tajā pirtniece Ināra Viļķina aizved vasaras saulgriežu īpašajā noskaņā un stāsta gan par saulgriežu un pirts rituāliem, pļavas un meža veltēm, ko tajos izmantot, pirtslotiņām un, protams, vainagu vīšanu. 

 PODKĀSTS "DABĀ GĀJĒJS" 

Saulgriežu noskaņas radīšanai daudzi Latvijas iedzīvotāji izmanto ne tikai pļavu puķes, bet arī bērzu meijas. Arī šogad valsts mežos bez maksas personīgai lietošanai drīkst iegūt līdz piecām bērzu meijām, ne garākām par 3 metriem. Bērza meija jānocērt līdz ar zemi.

Bērzu meijas atļauts cirst: meža ceļu malās, stigās, grāvju malās, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, ja tās nepārsniedz 3 metru augstumu.

Aizliegts cirst bērzu meijas jaunaudzēs, izņemot priežu jaunaudzes, kurās drīkst cirst bērzus, kas nomāc jaunaudzē augošās priedes. Liegts cirst arī bērzus, kas garāki par trim metriem, kā arī bērzus, kuru celma diametrs 10 centimetru augstumā virs sakņu kakla pārsniedz 12 centimetrus.

AS “Latvijas valsts meži” vēl patīkamus, drošus un gaismas piepildītus vasaras saulgiežus, baudot Latvijas dabas burvību. Līgo!