19 • 06 • 2024

LVM sāk atmežot platību jaunajam militārajam poligonam “Sēlija”

20240618 190116

Atbilstoši militārā poligona "Sēlija" attīstības plānam valstij piederošajās teritorijās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sākusi veikt pirmos atmežošanas darbus 450 hektāru platībā. Līdz 2025. gadam plānots noslēgt jaunā militārā poligona izveides projekta pirmo kārtu.

Saeima aizvadītajā gadā pieņēma militārā poligona "Sēlija" izveides likumu, nosakot tā atrašanos Jēkabpils un Aizkraukles novadu teritorijās, kā arī piešķirot tam nacionālo interešu objekta statusu.

“Atmežošanas darbus poligona teritorijā veicam aizsardzības uzdevumu pildīšanai saskaņā ar Meža likumu, tam saistošajiem Ministru kabineta noteikumiem, kā arī Valsts meža dienesta izsniegtajiem ciršanas apliecinājumiem. Līdz ar atmežošanu militārajam poligonam paredzētajās teritorijās, veicam arī meža autoceļu uzturēšanas darbus blakus esošajās valsts mežu platībās. Tāpat teritorijā īstenojam ugunsdrošības uzlabošanas un egļu astoņzobu mizgraužu izplatības ierobežošanas pasākumus atbilstoši mūsu uzņēmuma apsaimniekošanas plāniem,” skaidro LVM plānošanas izpilddirektors Ģirts Abizārs.

Poligona attīstība 25 605 hektāru platībā tiek plānota tā, lai maksimāli neskartu privātīpašnieku tiesības un iedzīvotāju kustības brīvību – lielākā daļa poligona ir plānota mežu īpašumos.

Kopš Krievijas veiktās agresijas Ukrainā 2014. gadā un līdz ar pastiprinātu sabiedroto spēku klātbūtni Latvijā, pieaugusi arī militāro mācību intensitāte Latvijā. Ādažu poligons jau vairāk nekā 90 gadus ir plašākā mācību vieta Baltijas valstīs. Vienlaikus ir izveidoti vairāki jauni poligoni: Alūksnes novadā ir izveidots poligons “Lāčusils”, Skrundā attīstīts poligons “Mežaine”, bet Augšdaugavas novadā – poligons “Meža Mackeviči”. Visi šie poligoni tiek intensīvi izmantoti un kalpo par mācību vietām karavīriem un zemessargiem, kā arī trenējas sabiedroto valstu karavīri.

Lasīt vairāk: