20 • 05 • 2024

Dodies iepazīt mežu jau šajā nedēļas nogalē “Latvijas Meža dienās” Tērvetē!

fotomanlv 2023 05 26 lvm meza dienas all 634

Šajā nedēļas nogalē – 24. un 25. maijā – Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē tematiskajā daļā “Kurbada zeme” notiks vērienīgais meža nozares festivāls "Latvijas Meža dienas".  Jau no plkst. 10 rītā parkā gaidīti lieli un mazi interesenti, lai atpūstos mežā, piedalītos izzinošās un atraktīvās aktivitātēs, kā arī iepazītu meža apsaimniekošanas ciklu un izprastu jautājumus, kas saistīti ar meža nozari vairāk nekā 100 stacijās. Gaidāma arī plaša kultūras programma uz skatuves ar pazīstamu mūziķu un deju kolektīvu piedalīšanos. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Atbilstoši šī gada "Latvijas Meža dienu" tēmai īpaša uzmanība tiks pievērsta jautājumam, vai nākotne slēpjas kokos? Pasākuma stendos apmeklētāji varēs iepazīt plašās izglītības un karjeras iespējas meža nozarē un pārliecināties par meža būtisko nozīmi: dabā gājējiem mežs ir neizsmeļams resurss atpūtai un izziņai, sabiedrībai kopumā mežs sniedz labklājību šodien un rīt. Mežs ir arī līdzeklis cīņā ar vienu no nākotnes izaicinājumiem – klimata pārmaiņām.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iemēģināt roku dažādos meža darbos, izzināt meža nozares modernās tehnoloģijas, atklāt koksnes materiāla plašās izmantošanas iespējas un baudīt plašu kultūras programmu. Interesenti varēs būvēt koka mājas, rāpties kokos, izmēģināt balansa dēļus, gulēt čiekuru vannā, zāģēt, iepazīt putnus un pētīt mizgrauzi, vērot zemes urbšanas, zaru šķeldošanas, koku gāšanas, atzarošanas, sagarumošanas un citus paraugdemonstrējumus, kā arī piedalīties daudz citās aizraujošās aktivitātēs.

24. maijā – SKOLU DIENĀ – dalību pasākumā pieteikuši jau gandrīz 9000 skolēnu no dažādām Latvijas skolām. Dienas gaitā skolēniem darbnīcās būs iespēja atraktīvā veidā iepazīt meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, kā arī izzināt mācību un karjeras iespējas meža nozarē. Skolu dienā notiks arī LVM skolu konkursu uzvarētāju apbalvošana, kā arī SIA “Zaļā josta” makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas konkursu uzvarētāju apbalvošana kopā ar grupu “Sudden Lights”.

25. maijā – ĢIMEŅU DIENĀ – visas dienas garumā īpaši gaidītas ģimenes, lai kopā ar pieredzējušiem mežsaimniekiem iepazītu un novērtētu atjaunojamo dabas resursu – koksni, kā arī baudītu plašu kultūras pasākumu programmu, kad uz svētku skatuves lielus un mazus iepriecinās tautas deju kolektīvs “Avotiņš, muzikālais bērnu raidījums “Ukulele”, laikmetīgās dejas studijas performance un dienas noslēgumā – grupa “Labvēlīgais tips” ar speciālu koncertprogrammu.  Dažādos stendos varēs gan uzzināt, kā stāda un kopj mežu, gan arī katrs pats varēs “iemēģināt roku” meža darbos, piemēram, zāģēt apaļkokus vai iejusties meža tehnikas – harvestera un forvardera – operatora amatā.

skatuves programma copy

AS “Latvijas valsts meži” kopš 2018. gada ir iedibinājusi tradīciju – reizi gadā aicināt vienkopus LVM dabas parkā Tērvetē visus meža draugus, lai svinētu "Latvijas Meža dienas" kopā. Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, "Zaļā josta" un vairāk nekā 100 meža nozares organizācijām. “Latvijas Meža dienas” apmeklētājiem sarūpēta arī īpaša dāvana – bezmaksas ieeja LVM dabas parkā Tērvetē.

Tiekamies "Latvijas Meža dienās"!