09 • 08 • 2023

Latvijas valsts mežos vislielākie vētras postījumi fiksēti Zemgales reģionā

img 20230808 wa0004 s

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) turpina apzināt vētras nodarītos postījumus, taču, apkopojot operatīvo informāciju, līdz šim apzinātais postījumu apmērs ir ap 100 000 kubikmetru gāztas vai lauztas koksnes. Vislielākie postījumi fiksēti LVM Zemgales un Austrumvidzemes reģionā.

Vētra 7. augustā visvairāk skārusi LVM Zemgales reģionu, tur pagaidām fiksēti kopumā 22 000 kubikmetri vienlaidus gāztu vai lauztu koku un 8 000 kubikmetri atsevišķi vai nelielās grupās bojātu koku. Zemgalē lielgraudu krusas laikā cietušas arī jaunaudzes, šo postījumu apmērs vēl tiek apzināts. Savukārt naktī uz 8. augustu būtiski postījumi nodarīti arī citos reģionos, piemēram, Austrumvidzemē fiksēti postījumi 22 000 kubikmetru apjomā, bet Rietumvidzemē – 8 000 kubikmetru apjomā. Vismazāk vētra skārusi LVM Ziemeļkurzemes, Dienvidkurzemes un Vidusdaugavas reģionus.

Cik laikapstākļi ļauj, postījumu apzināšanai tiek izmantoti arī droni. Daudzviet vēl otrdien bija stiprs vējš un lietus, kā arī  negaisa riski, kas dronu izmantošanu ierobežo. Laikapstākļiem uzlabojoties, droni arvien vairāk tiks iesaistīti kopējā postījumu apjoma apzināšanā.

Prioritāri šobrīd no gāztajiem kokiem tiek atbrīvoti meža ceļi, uz kuriem jau sagatavoti kokmateriāli vai strādā meža tehnika.

Arī LVM līgumpartneri – kokmateriālu pārvadātāji – turpina ziņot par vietām, kur ceļa brauktuves ir aizšķērsojuši nolauzti koki un ir nepieciešams ceļus atbrīvot. LVM ir aicinājusi kokvedēju vadītājus izvērtēt situāciju dabā un vajadzības gadījumā pārtraukt piegādes, lai mazinātu nelaimes gadījumu riskus, ko var izraisīt arvien lūstoši koki. Apzinoties nopietno situāciju, LVM līdz postījumu seku likvidēšanai pārplāno piegādes tur, kur tas ir iespējams. Arī LVM darbinieki operatīvi iesaistās un turpina darbu pie postījumu apzināšanas un to seku likvidēšanas, lai pārvietošanās pa LVM autoceļiem arī iedzīvotāju ierastajos maršrutos būtu iespējama pēc iespējas ātrāk.