30 • 06 • 2023

Rekordliels dalībnieku skaits LVM vides izglītības programmās

fotomanlv 2022 05 28 lvm meza dienas gimenes izlase 49

Rekordliels dalībnieku skaits – vairāk nekā 30 tūkstoši Latvijas skolēnu – aizvadītajā mācību gadā piedalījās kādā no AS “Latvijas valsts meži” (LVM) izstrādātajām vides izglītības programmām, liecina apkopotā dalībnieku statistika.

LVM piedāvā gan klātienes vides izglītības nodarbības valsts mežos kopā ar LVM speciālistiem, gan īsteno vides izglītības programmas skolās sadarbībā ar pedagogiem. LVM dabas parkā Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumā un LVM Vijciema čiekurkaltē nodarbības apmeklējuši 6035 skolēni, bet skolās LVM vides izglītības programmās iesaistījušies 24 325 dalībnieki.

Pirmsskolas sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu tiek aicinātas piedalīties ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”, izzinot atkritumu problēmu mežā, kā arī iepazīstot dabu ar visām maņām. Vides izglītības programmas vēstnesis Cūkmens šogad kļuvis par gaidītu viesi gandrīz 300 bērnudārzos, apmeklējot 8600 bērnu.

Sākumskolu un pamatskolu audzēkņi dodas piedzīvojumos “mammadaba meistarklase” un “LVM Meža ekspedīciju” ietvaros. Šajās vides izglītības programmās skolēni mācās ārpus skolas telpām, kā arī pārgājiena laikā pielieto skolā iegūtās prasmes un zināšanas, lai izzinātu meža apsaimniekošanas ciklu. "mammadaba meistarklasē" šogad piedalījušies 7477 bērni no 147 klasēm, bet ekspedīcijas izgājuši 5990 bērni un 450 skolotāji.

Lai atklātu mācību un karjeras iespējas meža nozarē, 8. un 9. klašu skolēniem tiek piedāvāta iespēja piedalīties pētījumu sacensībās “Mežotājs”. Apgūstot digitālo mācību spēli, kas izstrādāta sadarbībā ar Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centru, jaunieši iepazīst meža procesus, lai pēc tam patstāvīgi veiktu pētījumu par ilgtspējīgas mežsaimniecības nozīmi. Šogad spēlē piedalījušies vairāk kā 700 skolēnu.

Turpretim, vidusskolnieki sacenšas stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”, sīvā konkurencē pierādot savas zināšanas par inovatīvo bioekonomikas jomu. Tāpat ikvienam dota iespēja darboties radoši “LVM Meža dienu” uzlīmju dizaina konkursā. Šogad, atsaucoties uz “Latvijas Meža dienu” galveno tēmu “Mežu nozīme cīņā ar klimata pārmaiņām”, teju 700 konkursa dalībnieki savos darbos meklēja atbildi uz jautājumu “Vai mežs izglābs pasauli?”.

c3497eb6 b494 4e81 8121 ab4ce1451102

“Skolu interese par meža vides izglītību turpina pieaugt, un svarīgākais posms darbā ar skolām, protams, ir skolotājs. Tāpēc ik gadu aicinām pedagogus, kurus saista mežs, piedalīties tālākizglītības kursos. Aizvadītajā mācību gadā šāda veida apmācībās jaunas vides izglītības metodes apguva vairāk kā 300 pedagogi, vienlaikus iepazīstot gan vietējo, gan starptautisko kolēģu pieredzi mācību procesa īstenošanā ārpus klases. Nākamie kursi – vides izglītības nometne skolotājiem sadarbībā ar Latvijas Universitāti plānota jau jūlijā,” stāsta LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre.

Ar mērķi tuvināt jauniešus dabai un veicināt izpratni par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, LVM sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un Eiropas Meža pedagoģijas organizāciju jau 20 gadus aicina skolas izzināt mežu, piedaloties LVM vides izglītības programmās, kā arī izmantojot profesionāļu izstrādātos mācību materiālus.

Vairāk informācijas www.lvm.lv/skolam