21 • 06 • 2023

Mazjaudas tehnikas izmantošana mitrās augsnēs ļauj īstenot saudzīgu mežu apsaimniekošanu

img 20230613 wa0003

Aptuveni puse no AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajiem mežiem aug uz mitrām augsnēm, kurās grimst smaga un jaudīga tehnika. Mazjaudas tehnikas izmantošana mežaudzēs ar paaugstinātu augsnes mitrumu palīdz veikt meža kopšanas darbus, īpaši krājas kopšanas cirti.

2021. gadā tika noslēgts līgums ar mežizstrādes pakalpojumu sniedzēju SIA “SERVISS BETTA” kopšanas ciršu izstrādei ar mazjaudas tehniku uz pieciem gadiem, kas kopšanas darbus veic ar “Jarcrac Evopro Eco” traktoriem.

“Gan uzņēmumam, gan pakalpojuma sniedzējam kopšanas ciršu izstrāde ar mazjaudas tehniku vēl pirms diviem gadiem bija pavisam jauna pieredze, nu gūtas pirmās praktiskās zināšanas. Šai laikā, pārsvarā, esam strādājuši mežaudzēs ar sliktiem un ekstrēmiem mežizstrādes apstākļiem LVM Kandavas un Engures iecirkņos. Lielākais īpatsvars ir pirmās krājas kopšanas cirtes tievu dimensiju kokos. Engures iecirknī šobrīd izstrādājam cirsmas ar mainīgu reljefu un pārmitrām ieplakām,” skaidro LVM Zemgales reģiona mežizstrādes vadītājs Jānis Folkmanis.

img 20230613 wa0010

Strādājot ar mazjaudas tehniku mežaudzēs ar paaugstinātu augsnes mitrumu, faktiski nav novēroti paliekošo nākotnes koku bojājumi. Pievešanas ceļi, kuru platums ir trīs metri, ir daudz šaurāki, nekā strādājot ar parasto tehniku, kas nodrošina audzes vienmērīgāku kopšanu un samazina vēja postījumu risku vēlākā periodā. Kā būtisks ieguvums, izmantojot šo metodi, ir izvairīšanās no augsnes un sakņu bojājumiem.

“Kopumā, var teikt, ka mazjaudas mežizstrādes tehnikas izmantošana ir bijusi ļoti veiksmīga. Rezultātā esam ieguvuši vērtīgu pieredzi un, galvenais, kvalitatīvi izkoptas nākotnes mežaudzes,” atzīst LVM Zemgales reģiona mežizstrādes vadītājs Jānis Folkmanis.

Lasīt vairāk: