06 • 06 • 2022

Noslēdzies grandiozākais meža izziņas pasākums Baltijā – “Latvijas Meža dienas”

Maija izskaņā – 27. un 28. maijā – skolēni, jaunieši un ģimenes no visas Latvijas iepazina meža nozari Baltijā lielākajā meža izziņas pasākumā “Latvijas Meža dienas” Tērvetē. Divu dienu svētkus Kurbada pasaulē apmeklēja 14,5 tūkstoši lielu un mazu interesentu.

“Latvijas Meža dienas 2022”, norisinoties trešo reizi, pulcināja rekordlielu apmeklētāju skaitu – lai gan visvairāk pasākumā bija ieradušās ģimenes no tuvākās apkārtnes – Dobeles un Jelgavas, daudz bija apmeklētāju no Rīgas. Liels prieks par atbraukušajiem meža draugiem no no Valkas un Lietuvas pilsētām. Vairāk nekā 80 meža pieturās ikvienam bija lieliska iespēja līdzdarboties un atklāt dažādus mežinieku noslēpumus, izveidot katram savu koka meistarstiķi vai vienkārši priecāties par stabilu un sakārtotu tautsaimniecības nozari – mežsaimniecību.

“Noteikti brauksim vēl” – tās bija Meža dienās visbiežāk minētās atsauksmes. Tas ir apliecinājums tam, ka mežs katram Latvijas iedzīvotājam ir milzīga vērtība un ikvienam ir svarīgi saprast, kā šo Latvijas bagātību gudri apsaimniekot,” atskatoties uz aizvadītajām “Latvijas Meža dienām” teic LVM dabas parka Tērvetē informācijas centra vadītāja Lilita Kauste.

”Latvijas Meža dienas” 1,6 km garā maršrutā vienkopus pulcēja aptuveni 100 dažādas ar mežsaimniecību, kokapstrādi un vidi saistītas organizācijas, kas svētku laikā rūpējās par apmeklētāju izglītošanu un labsajūtu. Interesentiem bija iespēja aktīvi piedalīties meža izziņas darbnīcās, iepazīt lielās meža mašīnas, darboties daudzveidīgās izglītojošās aktivitātēs, satikt Cūkmenu, rūķus un zinošus nozares ekspertus, kā arī baudīt plašu izklaides programmu uz skatuves.

Izziņas pieturās bija aplūkojami dažādi no koka radīti priekšmeti, interesentiem bija iespēja ne vien satikt koka amatniekus, bet arī pašiem iemēģināt roku šajā jomā. Vienā no pieturām bija iespēja “iegrimt” kvarca smilšu vannā, rakt dziļāk smilšu kaudzē. Daudzi jaunieši izmantoja iespēju iekāpt dažāda veida meža tehnikā. Kādā meža izziņas stacijā varēja likt lielu puzli, citā bija jāšauj mērķī, bet vēl kādā bija jāpārvar koka labirinta un ceļa zīmju izaicinājums, vai jāmērojas ātrumā, šķērsojot caurules, ģimeņu čempionālā.

Plašs piedāvājums bija arī pieaugušajiem nozares interesentiem - varēja aprunāties ar jomas speciālistiem gan par meža politiku, gan ekoloģiju, gan arī Latvijas derīgajiem izrakteņiem un zemes urbšanas iekārtām. Tie, kuri apsaimnieko paši savus mežus, ilgāk uzkavējās tajos stendos, kur varēja uzzināt par cirsmu plānošanu, mežu apsaimniekošanu, jauno stādiņu aizsardzības pasākumiem, iepazina spirāļu efektivitāti jaunaudžu aizsardzībai no pārnadžu bojājumiem, kā arī augsnes sagatavošanu un daudzām citām vērtīgām lietām.

Pasākuma pirmā diena, 27. maijs, tika veltīta skolēniem un jauniešiem: jaunas zināšanas guva vairāk nekā 1200 skolēnu no visiem Latvijas reģioniem. Kā atzina daudzi no dalībniekiem, ir liels prieks beidzot atkal tikties un kopīgi ar klasesbiedriem doties kopīgā ceļojumā, kurā var uzzināt daudz jauna.  

Līdztekus meža apsaimniekošanas gudrību izzināšanai vairāk nekā 80 stendos, “Latvijas Meža dienu” pirmajā dienā tika godināti dažādu konkursu laureāti: sveikti LVM Meža stipendiāti, sumināti arī “Zaļā josta” kampaņas “Tīrai Latvijai” laureāti! Dienas laikā notika arī finālsacencības “LVM Meža olimpiāde 2022”, par kuras uzvarētājiem kļuva Jelgavas Pārlielupes vidusskola, balvā iegūstot apmaksātu autobusu mācību ekskursijai.

Sestdiena, 28. maijs Kurbada zemē tika aizvadīts ģimeņu zīmē – jau no agra rīta mazie ķipari piepildīja meža izziņas stendus, cits pār citu taujājot un saucot sev interesējošo, aicinot aktīvi līdzdarboties meža izziņā arī savus vecākus un vecvecākus. Jaunākie parka apmeklētāji novērtēs Ričija Rū uzstāšanos, tikšanos ar Cūkmenu un iespēju piedalīties dažādās aktivitātēs, kā piemēram, šaut ar loku, rāpties kokos, iegulties čiekuru vannā un atrast savu dārgumu smilšu kaudzē. Savukārt vecākiem sarūpēts grupas “Skyforger” un “Līvi” koncerts.

Svētkus organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju un biedrībām “Zaļās mājas” un “Zaļā josta”.  2018. gadā  Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē notika pirmo reizi, un tajās piedalījās kopumā ap 12 000 cilvēku.

Lasīt vairāk: