05 • 06 • 2019

Minerālo materiālu maisījumi jāiegādājas likumīgi

lapsta copy

Pieaugot pieprasījumam pēc smilts, smilts-grants vai minerālo materiālu maisījumiem sezonas būvniecības un labiekārtošanas darbu vajadzībām, palielinās šo materiālu nelikumīga ieguve derīgo izrakteņu ieguves vietās un meža zemēs. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) informē, ka smilts un grants ieguve ārpus derīgo izrakteņu ieguves vietām ir atstāj negatīvu ietekmi uz vidi un ir aizliegta.

Ģeoloģiskās izpētes rezultātā ir noteiktas teritorijas jeb derīgo izrakteņu atradnes visā valstī. “Lai iegūtu un saimnieciskajā darbībā izmantotu derīgos izrakteņus, ir jāsaņem Valsts vides dienesta atļauja – zemes dzīļu izmantošanas licence vai bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauja, ko izsniedz vietējā pašvaldība. Derīgo izrakteņu ieguves vietas izveide ir ilgs un darbietilpīgs process, kas ietver arī apjomīgu finansiālo ieguldījumu: ģeoloģiskā izpēte, dažādu atļauju un tehnisko noteikumu sagatavošana un saņemšana, projektēšana un karjera atsegšana. Pēc atļaujas saņemšanas un ieguves darbu uzsākšanas īpašniekam arī turpmāk ir jāiegulda līdzekļi ieguves vietas infrastruktūras uzturēšanai, apsardzei, uzskaitei un atradnes rekultivācijai,” skaidro “LVM Zemes dzīles” direktore Kristīne Ansone.

 

smilts copy

 

Derīgo izrakteņu ieguves vietu apsardzībai LVM darbinieki sadarbojas ar uzņēmuma līgumpartneriem, vietējiem iedzīvotajiem un pašvaldībām.

“LVM apsaimniekotajā teritorijā ir izveidotas un atvērtas vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas, kur minerālos materiālus var iegādāties gan fiziskas, gan juridiskas personas, gūstot pārliecību, ka par visiem materiāliem tiks samaksāti nodokļi un minerālo materiālu ieguve būs likumīga. Realizējot minerālos materiālus un to maisījumus, LVM izsniedz kvalitāti apstiprinošus dokumentus: ekspluatācijas īpašību deklarāciju un CE, skaidrojot norādes kvalitāti apliecinošajos dokumentos,” norāda Kristīne Ansone.

 

smilts2

 

Minerālos materiālus var iegādāties LVM derīgo izrakteņu ieguves vietās visā Latvijā. Interesenti aicināti sazināties ar pārdošanas speciālistiem reģionos: LVM Kurzemes reģionā – Gaļina Rēdere, tālr. 26563202, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., LVM Vidusdaugavas un Zemgales reģionā – Inese Ēvele, tālr. 29422349, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., LVM Latgales reģionā – Egita Strode, tālr. 26132262, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., LVM Vidzemes reģionā – Baiba Rozīte, tālr. 26187900, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Informācija par derīgo izrakteņu ieguves vietām un aktualitātēm lasāma mājaslapā www.lvm.lv.

LVM aicina iegādāties derīgos izrakteņus likumīgi, atbalstot Latvijas tautsaimniecību, godīgu un caurspīdīgu nozares attīstību!